50 perccel a felszállás után megszakadt a kapcsolat az Air Algérie repülőgépével Mali légterében. A Burkina Fasoból Algírba tartó gépen 116 ember volt. Feltehetően Maliban zuhant le, de hogy pontosan hol, arról egymásnak ellentmondó információk érkeztek. 

Feltehetően lezuhant az Air Algérie légitársaság a Burkina Faso-i Ouagadougouból Algírba tartó gépe. A géppel ötven perccel a felszállása után szakadt meg a kapcsolat, de ezt csak órákkal az esemény után közölte az Air Algérie, valamint az algériai és francia hatóságok.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Dominique Faget

 

A gép roncsait állítólag megtalálták Maliban, de arról egymásnak ellentmondó információk érkeztek, hogy pontosan hol. A Guardian brit lap azt jelentette, hogy Tilemsiben találták meg, az ouagadougoui repülőtér honlapján az állt, hogy a Gao és Kidal közötti nehezen megközelíthető sivatagos területen, de szemtanúk látni vélték a gép lezuhanását Gossi körzetében is. Mindhárom település több száz kilométerre fekszik egymástól.

A BBC szerint a roncsok utáni kutatás tovább zajlik, de sem a francia hadsereg ebben részt vevő egységei, sem az ugyancsak közreműködő két ENSZ-helikopter személyzete nem jelezte, hogy bármit is találtak volna. A franciák két Mirage harci gépet is a körzetbe irányítottak, hogy keressék az utasszállító nyomait.

Az ENSZ-katonák szerint a gép az algériai határhoz közel fekvő Tessalit és Kidal között zuhanhatott le, de a nagy kiterjedésű, gyéren lakott, és zömében kormányellenes lázadók által uralt területen nehéz lesz megtalálni a roncsokat. A keresést homokviharok is nehezítik, amelyek állítólag közrejátszhattak a szerencsétlenségben is.

Főleg franciák voltak a gépen

A repülőn 51 francia, 27 Burkina Faso-i, nyolc libanoni, hat algériai, öt kanadai, négy német, két luxemburgi, illetve egy-egy mali, belga, svájci, ukrán, kameruni, egyiptomi és nigériai állampolgár utazott. A hat tagú személyzet mind spanyol volt. 

Az AH 5017-es számú járat Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból indult Algírba közép-európai idő szerint éjjel 2 óra 17 perckor és hajnali 6 óra 10 perckor kellett volna leszállnia. Mindkét fővárosban mentőalakulatot helyeztek készültségbe.

Az eltűnt repülőt ugyan az algériai légitársaság üzemelteti, de a gép tulajdonosa a Swiftair nevű spanyol magáncég. Utóbbi megerősítette a repülőgép eltűnésének hírét, és azt is, hogy 116-an voltak a járaton. A gép típusát az algériai légitársaság Airbus A320-asként említi, a spanyol vállalat ugyanakkor MD-83-asról beszél. Burkina Faso és Algéria között a fegyveres konfliktus dúlta Malin át vezet a legrövidebb légi út.

Rossz látási viszonyok

Egy, a neve elhallgatását kérő algériai illetékes szerint a repülőgép már nem volt messze az algériai határtól, amikor a légi irányítás arra kérte a pilótákat, hogy térjenek le az útvonalról a rossz látási viszonyok miatt, illetve hogy elkerüljék az ütközést egy Algírból Bamakóba tartó repülővel. Egy magas rangú francia katonatiszt azt mondta, nem valószínű, hogy a Maliban harcoló lázadók rendelkeznének olyan fegyverrel, amellyel utazási magasságban le tudnának lőni egy repülőgépet. A francia hadsereg tavaly januárban vonult be Maliba, hogy megállítsa az iszlamista fegyveresek előretörését.