Eltüntetik a Marx-szobrot a Corvinusról

Vágólapra másolva!
Az egyetemtörténeti kiállításra kerül, pályázaton döntik el, hogy mi kerüljön a helyére.
Vágólapra másolva!

A Marx-szobor a múlt része, nem pedig a jelené – ezzel indokolta az Eduline-nak Rostoványi Zsolt, hogy miért költöztetik át a Corvinus Egyetem Fővám téri épületében lévő Marx-szobrot az egyetemtörténeti kiállításra. Az állandó egyetemtörténeti kiállítás az egyik fő eseménye lesz a 2014/2015-ös jubileumi tanévnek, az intézmény ugyanis pont tíz éve vette fel a Corvinus nevet.

"Ha bemegyek a Szent István Egyetem épületébe, akkor egy Szent István-mellszobor fogad. Ehhez képest a mi egyetemünk főépületében semmi nincs, ami a Corvinus névre utalna” – mondta az Eduline-nak az egyetem rektora.

Az intézmény már ki is írt egy pályázatot, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatóinak és hallgatóinak a segítségét kérték a „corvinusos szimbolika megjelenítéséhez” – írja az Eduline.

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke januárban nyílt levélben fordult a Budapesti Corvinus Egyetem vezetéséhez és az egyetem polgáraihoz, és azt kérte, hogy távolítsák el az intézmény aulájából Karl Marx szobrát. Rostoványi Zsolt akkor úgy reagált Rétvári Bence felvetésére, hogy a Marx-szobor a helyén marad, mert az egyetem történetének a része, ráadásul mára sokak szemében megszokott tárggyá vált, amelyhez – elszakadva a Marx által képviselt ideológiától – bizonyos informális hagyományok, szokások, személyes emlékek kötődnek (például megsimogatni vizsga előtt, fényképezkedni előtte diplomaosztáskor).