Húszezer orosz katona lehet az ukrán határnál

Vágólapra másolva!
Mintegy 20 ezer katonát vont össze Oroszország Ukrajna keleti határánál - figyelmeztetett a NATO közleményben szerdán.
Vágólapra másolva!

Az észak-atlanti szervezet szóvivője, Oana Lungescu úgy fogalmazott, hogy súlyos aggodalomra adnak okot Oroszország lépései a térségben. A NATO attól is tart, hogy Moszkva humanitárius vagy békefenntartási megfontolásokra hivatkozva csapatokat kíván küldeni Ukrajna keleti részébe.

"Az újabb orosz csapatépítés tovább súlyosbítja a helyzetet, és aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válság diplomáciai megoldására irányulnak" - áll a brüsszeli közleményben.

Moszkva mindeddig tagadta azokat a nyugati vádakat, hogy fegyverekkel segíti és más módokon is támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, akik harcban állnak az ukrán erőkkel. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a múlt héten újabb szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrán válságban játszott negatív szerepe miatt.

Az orosz vezetés hétfőn bejelentette, hogy a következő napokban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az ukrán határ közelségében. Tavasz végén a NATO arról számolt be, hogy Oroszország negyvenezernyi katonát vont össze az ukrán határ közelében. Ez a szám júniusra ezer alá apadt, de azt követően Moszkva ismét növelni kezdte katonai jelenlétét a térségben. Nevének elhallgatását kérve egy szövetségi illetékes szerdán azt mondta, hogy augusztus elejétől jelentősen emelkedett az orosz erők létszáma.