Mégis életben van a Boko Haram vezetője

bokopalyer
Vágólapra másolva!
Életben van és kalifátust irányít a nigériai Boko Haram vezetője, akinek az elmúlt hónapokban is többször keltették halálhírét. Ez egy frissen nyilvánosságra került videóból derül ki.
Vágólapra másolva!

A korábbi híresztelésekkel ellentétben még mindig életben van Abubakar Sekau, a Boko Haram nigériai szélsőséges muszlim szervezet vezetője, aki egy kalifátust irányít a csoport ellenőrzése alatt álló északkelet-nigériai területeken – derült ki egy, az AFP francia hírügynökség által csütörtökön megszerzett videoüzenetből.

"Íme, életben vagyok. Egészen addig nem fogok meghalni, amíg Allah meg nem vonja tőlem a levegőt." Ezt üzente a felvételen Sekau, akinek már többször keltették halálhírét, például a nigériai hadsereg augusztus közepén, majd a múlt héten is. Akkor azt közölték, hogy Sekau már tavaly meghalt, és azóta a dublőrével is végeztek. Az Egyesült Államok és több szakértő is kétségbe vonta azonban a terrorvezér haláláról szóló híreket, amelyeket Sekau maga propagandának nevezett.

Gyakorlóban gesztikulál

Az összesen 36 perces videón katonai gyakorlóruhában látható, a felvétel egy pontján a levegőbe lő egy légvédelmi fegyverrel. Sekau 16 percen keresztül beszél arab és hausza nyelven, szélesen gesztikulálva, körülötte gépjárművek és álarcos fegyveresek láthatók. Többek között azt mondja, hogy ők lőttek le egy három hete eltűnt nigériai harci gépet, és hogy kalifátust irányít, ahol a saría törvénykezés érvényesül. Itt egy rövidebb részlet:

A teljes videón látható az is, amint egy házasságtöréssel vádolt férfit halálra köveznek, egy lopással gyanúsított férfinak levágják az egyik kezét, egy paráználkodással vádolt fiatal párt pedig száz korbácsütéssel sújtanak. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy a felvétel hol készülhetett.

Ez is egy iszlám állam

A Boko Haram augusztus végén jelentette be, hogy ők is iszlám államot hoztak létre Nigériában. Azt nem tudni, hogy Sekau szövetkezett-e az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezettel.

A Boko Haram évek óta harcol Nigéria északi részén, a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta. A szervezet áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra fogságban vannak.