Ismét lehet határellenőrzés Burgenlandban

Vágólapra másolva!
A burgenlandi Osztrák Szociáldemokrata Párt támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését – mondta Hans Niessl osztrák szociáldemokrata politikus, Burgenland tartomány kormányzója Kismartonban.
Vágólapra másolva!

Hans Niessl szerint a határőrzés újbóli bevezetése a csempészet és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemhez járulna hozzá. Hangsúlyozta: az intézkedéstervezet nem a menekültek ellen szólna, hanem segítene megelőzni a lopást, betörést és egyéb bűncselekményeket.

A tartományi főnök hangsúlyozta: Burgenland továbbra is teljesíteni fogja az előírt befogadási kvótát, és segíteni fogja a menedékkérőket. A politikus sürgette a schengeni övezet határainak védelmét, és kifogást emelt az ellen, hogy Európában csupán néhány ország fogadja be a menekülteket.

A már korábban is felmerült kezdeményezésről az Osztrák Néppárt (ÖVP) biztonságpolitikai kabinetjének szóvivője, Rudolf Strommer úgy nyilatkozott: a határellenőrzés bevezetése csupán egy utolsó eszköz és ideiglenes megoldás lehetne, amely csak az uniós jogokkal összhangban és a kormány beleegyezésével történhetne. A politikus ugyanakkor óvott a megalapozatlan és elhamarkodott "populista" lépésektől.