Csak Moszkva ismeri el a kelet-ukrajnai választást

Vágólapra másolva!
Moszkva tiszteletben tartja a két délkelet-ukrajnai szakadár megyében, Donyeckben és Luhanszkban élők véleménynyilvánítását a vasárnap tartott választáson, Washington és Brüsszel szerint ugyanakkor a szavazás alkotmányellenes volt, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium hétfőre virradóra kiadott közleményében közölte, hogy a megválasztott donyecki és luhanszki "képviselők mandátumot kaptak a gyakorlati feladatok végrehajtására", hogy visszavezessék a térségben az életet a normális kerékvágásba.

Mindkét szakadár köztársaságban a hatalmon lévő vezetők nyerték meg a választást: Donyeck megyében Olekszandr Zaharcsenkót választották elnökké, Luhanszkban pedig Ihor Plotnickijt.

A választások ellenőrzésére mintegy háromszáz megfigyelő érkezett Oroszországból, a szakadár Dél-Oszétiából, továbbá Szerbiából, Montenegróból, Izraelből, Franciaországból, az Egyesült Államokból és más országokból. Magyarországról Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke vett részt megfigyelőként a választásokon.