Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, egyetlen szovjet elnök a nyugati államokat vádolta azzal, hogy aláásták a kölcsönös bizalmat. Az Oroszország elleni szankciók feloldását követelte berlini előadásán, a fal leomlásának 25. évfordulóján.

Az 1989-ben Moszkvának tett ígéretek megszegésével, a bizalom lerombolásával vádolta a Nyugatot és elsősorban az Egyesült Államokat Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár szombaton. Gorbacsov a német fővárosban, a berlini fal ledöntésének 25. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon tartott előadást. Azt mondta, a világ egy újabb hidegháború küszöbén áll.

Szerinte a nyugati országok a hidegháború vége és a Szovjetunió szétesése után megrészegültek vélt győzelmüktől, és hasznot húztak Oroszország gyengeségeiből. "Az utóbbi hónapok eseményei egy rövidlátó politika következményei, amely arra irányult, hogy kész tények elé állítsa (Moszkvát) és figyelmen kívül hagyja más partnerek érdekeit.”

Forrás: MTI/EPA/Jens Kalaene

A most 83 éves volt szovjet pártfőtitkár - akinek nyitási politikája  jelentős mértékben hozzájárult nemcsak a berlini fal ledöntéséhez,  de a Szovjetunió széteséséhez is - azt vetette a Nyugat szemére, hogy "aláásta azt a  kölcsönös bizalmat, amely lehetővé tette a békés forradalmakat" Kelet-Közép-Európában és Németországban. Szerinte ezt

  • a NATO keleti bővítésével,
  • a délszláv háborúba és
  • a koszovói válságba való beavatkozással,
  • az európai rakétaelhárító-rendszerek telepítésére vonatkozó terveivel,
  • az iraki háborúval, a
  • líbiai és
  • szíriai magatartásukkal valósították meg a nyugati államok.

"A világ egy újabb hidegháború küszöbén áll. Egyesek szerint az már el is kezdődött" - mondta. A Szovjetunió első és utolsó elnöke - aki a közelmúltban még Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálta - úgy vélte, fel kell oldani az Oroszországra az ukrán válság miatt kivetett nyugati gazdasági szankciókat.

Forrás: MTI/EPA/Jens Kalaene

Hans-Dietrich Genscher, aki a berlini fal ledöntése idején a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere volt, azt mondta, Európának "új kezdetre" van szüksége az ukrán feszültségek miatt. "Nagyon aggódom, mivel úgy vélem, hogy nem használtuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az 1989-es év kínált" – mondta a 87 éves volt politikus, aki szerint a NATO-Oroszország Tanácsnak össze kell ülnie a feszültségek rendezésére.