Iskolagyűlésen robbantott egy öngyilkos merénylő Nigériában

Vágólapra másolva!
Iskolagyűlésen robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő Nigériában. A halottak számát 48 és 78 közé teszik, zömében gyerekek. Sok a súlyos sérült. A gyászoló helyiek kövekkel dobálták a tehetetlenkedéssel vádolt katonákat.
Vágólapra másolva!

Legalább negyvennyolc ember, többségében diákok haltak meg, amikor öngyilkos merényletet követett el valaki a Nigéria északi részén fekvő Potiskum egyik iskolájában hétfőn. A robbanás a tanítást megelőző iskolagyűlés előtti percekben történt, túlélők szerint kétezer diák gyűlt össze. A tettes maga is iskolai egyenruhát viselt.

Elkerülhetetlen amputáció

A Hszinhua kínai hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 78-an vesztették életüket a merényletben, más források 48 halottról írtak. Sérült diákok tucatjait vitték kórházba, közülük sokaknál elkerülhetetlen lesz az amputáció.

Az eset után katonák érkeztek a helyszínre, de a feldühödött emberek köveket dobálva kergették el őket, mert elegük van abból, hogy a hadsereg képtelen véget vetni a térségben öt éve tartó iszlamista felkelésnek. A harcokban már több ezren meghaltak és több százezren kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A Boko Haram lehetett

A múlt héten 30 ember halt meg egy öngyilkos merényletben Potiskumban, Yobe szövetségi állam kereskedelmi központjában. Yobe egyike annak a három nigériai államnak, ahol rendkívüli állapot van érvényben a Boko Haram terrorszervezet tevékenysége miatt.

A robbantásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de az északi országrészben iszlám állam létrehozására törekvő Boko Haram már több hasonló merényletet elkövetett. A szélsőséges szunnita szervezet neve helyi nyelven azt jelenti: "a nem iszlám tanítás bűn".