Kémkedéssel vádolnak egy litván légiirányítót

2014.11.10. 22:22

Vádat emeltek hétfőn a litván hatóságok a balti állam légiirányító szolgálatának egyik korábbi munkatársa ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fehérorosz és rajtuk keresztül valószínűleg az orosz titkosszolgálatoknak szivárogtatott ki információkat Litvánia hadseregéről és stratégiailag fontos vállalatairól.

 Az utóbbi időben a NATO-tagállam Litvániának is feszültté vált a viszonya a szomszédos Oroszországgal a kelet-ukrajnai válság miatt. A Baltikum szovjet utódállamainak - Észtország, Lettország, Litvánia - mindegyike azt állítja, hogy tavaly óta Moszkva többször is megsértette légterüket és a területükhöz tartozó vizeket. 

Darius Raulusaitis helyettes államügyész egy hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy a gyanúsított a fehérorosz hírszerzésnek továbbított információkat, miközben az Oro Navigacija nevű légiirányító vállalatnál dolgozott. 

Moszkva a végfelhasználó

A helyettes államügyész hozzátette: nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a kiszivárgott információk végső felhasználója Moszkva lenne. "Azt valószínűsítjük, hogy a fehérorosz titkosszolgálat megosztja az orosz hírszerzéssel az általuk megszerzett adatokat" - tette hozzá.

Azóta, hogy Litvánia 2004-ben az Európai Unió tagja lett, ez az első alkalom, hogy hatóságai kémkedés miatt indítottak bírósági eljárást. A nyomozók a litván hírszerzés három évig tartó vizsgálata után tavaly vették őrizetbe a litván férfit és egy társát, aki jelenleg kihallgatás alatt áll.

A litván fővárosban, Vilniusban működő fehérorosz nagykövetség nem kommentálta a történteket.
A balti állam Siauliai támaszpontján a NATO balti légtérellenőrző akciója keretében az észak-atlanti szövetség több vadászgépe állomásozik.