Kiderült, mivel védekezett a fekete tinédzsert lelövő fehér rendőr

525234871 Police take position during clashes with protesters following the decision in the shooting death 18-year-old Michael Brown in Ferguson, Missouri, on November 24, 2014. US President Barack Obama urged calm as violent protests broke out on the str
Police take position during clashes with protesters following the decision in the shooting death 18-year-old Michael Brown in Ferguson, Missouri, on November 24, 2014. US President Barack Obama urged calm as violent protests broke out on the streets of Ferguson after a grand jury decided a white policeman will not face charges for killing a black teen. AFP PHOTO/Jewel Samad
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több városában is tiltakoztak a nagyesküdtszék döntése ellen, amely nem találta indokoltnak, hogy vádat emeljenek a fekete tinédzsert nyáron lelövő rendőr, Darren Wilson ellen. Fergusonban legalább két tucat lövés is dördült az éjszaka, Missouri állam kormányzója már korábban rendkívüli állapotot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Az NBC News beszámolója szerint New Yorkban ezernél több tüntető vonult végig Alsó-Manhattanen és a Times Square-en, a kaliforniai Oaklandben ötszáz tiltakozó zárt el egy autópályát. Megrongáltak egy rendőrautót, betörték egy bank ablakát, több embert őrizetbe is vettek.

A fergusoni rendőrséget már előre készültségbe helyezték Forrás: AFP/Aaron P. Bernstein

Seattle belvárosában több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a döntés ellen. A Seattle Times jelentése szerint a tiltakozás itt is erőszakba torkollott, a tüntetők pirotechnikai eszközöket, köveket és konzerveket hajigáltak. A rendőrök borsspray-vel és hanggránátokkal próbálták szétoszlatni a tömeget.

Tiltakozó megmozdulások voltak Philadelphiában, Houstonban, Los Angelesben és Chicagóban is, ahol kifosztottak egy húsboltot.

Lövések Fergusonban

A nagyesküdtszék határozatának ismertetése nyomán tüntetők Fergusonban megdobálták a rendőröket, több járőrkocsit és épületet felgyújtottak, fosztogattak. A rendfenntartó erők könnygázt vetettek be, és páncélozott járművekkel megerősített, jelentős erőket vontak össze. A St. Louis-i repülőteret lezárták, Ferguson légterében ideiglenes repülési tilalmat rendeltek el.

Üzleteket is felgyújtottak a tiltakozók Forrás: AFP/Scott Olson

A CNN hírtelevízió a helyszínről tudósítva arról számolt be, hogy a városban legalább 15 lövés dörrent, a rendőrfőnök azonban azt állította, hogy ő legalább 150-et hallott. 29 embert vettek őrizetbe, a rendőrök nem használtak fegyvert.

John Belmar St. Louis megyei rendőrfőnök arról számolt be, hogy sem rendőr, sem tüntető nem sérült meg komolyabban.

Felkészültek a legrosszabbra

Jay Nixon kormányzó már a múlt héten szükségállapotot hirdetett, és mozgósította a Nemzeti Gárdát, amelynek egységei megerősítették több létesítmény őrizetét. A döntés bejelentése után a kormányzó további erősítést rendelt a városba.

A fergusoni iskolák egy részében korábban megkezdték a hálaadásnapi tanítási szünetet, sok üzlet kirakatait elővigyázatosságból bedeszkázták.

Michael Brown szülei csalódottak

Barack Obama elnök a döntés után – miként azt megelőzően többször is – televíziós beszédben a tiltakozókat békés reagálásra, a rendőröket pedig önmérsékletre szólította fel. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jogállamiságra épülő ország, ezért el kell fogadni a határozatot.

Teljes rohamfelszerelésben a rendőrök, de állítólag nem használták a fegyverüket Forrás: AFP/Jewel Samad

Szerinte ugyanakkor az ügy rávilágított olyan, a faji megkülönböztetés korszakából örökölt problémákra, így a közösségek és a bűnüldözők közötti bizalmatlanságra, amelyeket orvosolni kell.

Michael Brown szülei a döntés nyomán „mélységes csalódásuknak” adtak hangot. Azt megelőzően arra kérték a tüntetőket, hogy a nagyesküdtszék döntése után négy és fél perccel emlékezzenek meg arról a négy és fél óráról, amikor fiúk holtteste mindenki szeme láttára az utcán hevert. (Igazságügyi szakértői vélemény szerint a holttestet a helyszíni szemle elvégzéséig a rendőrök nem szállíthatták el.)

Két ellentétes állítás

A 9 fehér és 3 afroamerikai tagból álló nagyesküdtszék több mint három hónapon át hallgatott meg tanúkat, és mérlegelt bizonyítékokat annak érdekében, hogy megpróbálja rekonstruálni, mi is történt augusztus 9-én, amikor a járőrkocsival közlekedő Wilson az utcán megállította Brownt és egy társát. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a fiatalember között, amelynek végén Wilson fegyverhasználathoz folyamodott. Brown ezt követően eltávolodott a járműtől.

Az ezután történtekkel kapcsolatban azonban a két fél egymásnak ellentmondó verziók mellett állt ki. A Brown család azt állította, hogy a fiú megadásból felemelte a kezét, a rendőrök és a patológusok szerint viszont valószínűleg támadólag közeledett a rendőr felé. A nagyesküdtszék a három halottkémi vizsgálat és a tárgyi bizonyítékok alapján az utóbbi változatnak adott hitelt.

Nyilvánosságra hozták a vallomást

Bár a nagyesküdtszék zárt ajtók mögött végzi a munkáját, ebben az esetben azonban példa nélküli módon nyilvánosságra hozták a Darren Wilson vallomásának jegyzőkönyvét: 24 kötetnyi anyagot. A rendőrt augusztus 20. és november 21. között 23 alkalommal hallgatták meg.

Könnygázt is bevetettek a tüntetők megfékezésére Forrás: AFP/Michael B. Thomas

A CNN munkatársai végigrágják magukat az egész szövegen, és folyamatosan felteszik a hírtelevízió honlapjára, mit tudtak meg belőle.

Mint kiderült, Wilson korábban soha nem használta szolgálat közben a fegyverét, és úgy érezte, hogy ellenséges környezetben volt a történtek idején, mert azon a környéken sok az utcai banda és jelentős a bűnözés.

Azt vallotta, hogy le akarta tartóztatni a fiatalembert, miután azonosította őt, mint egy bolti lopás gyanúsítottját. Erősítést kért, és annak megérkeztéig csak szemmel akarta tartani Brownt. A fiú azonban belevágott az arcába, és ő féltette az életét.

12 lövés

Összesen 12 lövés érte Brownt. Wilson kétszer akkor lőtt, amikor még az autóban ült, és dulakodtak, majd három sorozatot adott le akkor, miközben üldözte a fiút, majd távolodott tőle. Megerősítette, hogy Sig Sauer .40-ese 13 golyót tartalmaz; egyet megtaláltak a fegyverben.

A tüntetők gyújtogattak és fosztogattak Fergusonban Forrás: AFP/Jewel Samad

A rendőr azt vallotta, hogy Brown visszafordult, ő pedig hiába lőtt rá, a fiú tovább közeledett felé. „Ahogy jön, szólok neki, többször is felszólítom, hogy feküdjön a földre, de nem engedelmeskedik. Kilövök rá egy sorozatot. Nem tudom, hány lövést, csak azt tudom, hogy lövök. Tudom, hogy nem mindegyik találta el… de legalább egy biztosan, mert láttam, hogy összerándul a teste” – mondta az esküdtszék előtt, hozzátéve, hogy Brownt ez sem lassította le.

Wilson azt is vallotta, hogy miközben feléje szaladt, a fiú az inge alá, a nadrágja derekához nyúlt.

Lemerült az elem

Mint kiderült, a helyszínelés során botrányos hanyagságokat követtek el. A patológiai helyszínelő például nem készített sem fényképeket, mert a gépében lemerültek az elemek, és nem pedig méréseket, mert „nem nem volt rájuk szükség”.

„Világos volt, mi történt, a helyszín önmagáért beszélt. Valaki lelőtt valakit. Nem volt kérdés, milyen távolságból érkeztek a lövések, vagy ilyesmi” – mondta a helyszínelő, akinek a nevét besatírozták a dokumentumon.