Emberek ezrei váltak földönfutóvá az áradások miatt

Vágólapra másolva!
Sok ezren maradtak hajlék nélkül az áradások miatt Mozambikban és a szomszédos Malawiban is - közölték kedden a délkelet-afrikai országok kormányai.
Vágólapra másolva!

Mozambikban az árvíz különösen az ország középső részén, a Licungo folyó vidékén pusztít. Egyedül Mocuba városában mintegy 15 ezren maradtak fedél nélkül. Legalább három ember meghalt, ezen felül 18 gyermek eltűnt, őket feltehetően magával ragadta a hirtelen megáradt vízfolyás. Az ország északi és középső részén a legmagasabb fokú készültséget léptették életbe.

Mocuba közel 70 ezres lakosságát felszólították, hogy vonuljanak biztonságos helyre, sokan azonban nem hajlandók elhagyni házukat. További aggodalmat okoz, hogy az eső nem hagyott alább, emellett a déli partvidéket a következő napokban egy trópusi forgószél érheti el. A hivatalos adatok szerint 1971 óta ez a legsúlyosabb árvíz, amely a térséget sújtja.

A szomszédos Malawiban az államfő keddi bejelentése szerint 48 halálos áldozata van az áradásnak, és mintegy 23 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. Peter Mutharika elnök az ország 28 megyéjéből 10-et délen természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánított.