Furcsa barátság vezetett a második japán túszul ejtéséhez

japán túszok túsz
TOPSHOTS People look at a large TV screen in Tokyo on January 20, 2015 showing news reports about two Japanese men (in orange) who have been kidnapped by the Islamic State group. Japanese Prime Minister Shinzo Abe, speaking at a press conference during a visit to Jerusalem on January 20, demanded that the Islamic State group immediately free the two Japanese hostages unharmed after the jihadists posted a video threat to kill them. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
Vágólapra másolva!
Goto Dzsogo Kendzsi haditudósító azért esett az Iszlám Állam fogságába, mert megpróbálta kiszabadítani a barátját, a másik túszt. A dzsihádisták 200 millió dollár követelnek, különben kivégzik a két férfit.
Vágólapra másolva!

Jukava Harunát augusztusban ejtették fogságba Aleppó közelében. Goto október végén tért vissza Szíriába, hogy megpróbálja kiszabadítani a barátját, és azóta nem tudott róla senki semmit.

Új életet akart kezdeni

A Reuters úgy tudja, hogy Jukava régóta szeretett volna zsoldosként harcolni, és új életet akart kezdeni, miután anyagilag tönkrement, a felesége pedig meghalt rákban. Ismerősei szerint az asszony halála után öngyilkosságot kísérlet meg, a Businessweek beszámolója szerint megpróbálta kasztrálni magát.

A tokiói külügyminisztériumban egy csapat augusztus óta próbálta kideríteni, mi történt vele. Goto eltűnéséről azonban egészen addig nem volt tudomásuk, míg kedden meg nem jelent az Iszlám Állam videofelvételén.

Az Iszlám Állam 72 órát adott Forrás: LIVE HD

Fura barátság

A két férfi áprilisban találkozott először Szíriában; akkor Jukava azt kérte az ismert újságírótól, hogy vigye magával Irakba. Tudni akarta ugyanis, milyen egy konfliktusövezet.

Júniusban a két férfi együtt ment Irakba, Jukava azonban egy hónappal később már egyedül tért vissza Szíriába.

„Boldogtalan volt, nem tudta, mit tegyen. Szüksége volt egy tapasztalt valakire, hogy segítsen neki” – mondta Goto a Reutersnek augusztusban, Tokióban. Az újságíró felelősnek érezte magát a barátjáért, úgy érezte, tennie kell valamit, hogy kiszabadítsa.

Az egész ország lélegzet-visszafojtva figyeli, mi lesz a sorsuk Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Szabadúszó haditudósító

„Legalább még egyszer el kell utaznom Szíriába, kideríteni a kapcsolataim révén, hogy mi folyik ott. Muszáj személyesen beszélnem velük” – mondta Goto, aki 1996 óta dolgozott haditudósítóként, és komoly tekintélyt szerzett magának.

„Tisztában volt vele, mit kell tennie, és mindig nagyon óvatos volt” – állítja róla egy kollégája, Tojoda Naomi, akivel együtt dolgozott Jordániában a kilencvenes években.

Bízik Istenben

Goto 1997-ben keresztelkedett meg. „Borzalmas helyeken jártam, és többször is veszélyben volt az életem, de tudom, hogy Isten valahogy mindig megment majd” – írta májusban egy keresztény japán újságban.

A felesége októberben adott életet a második gyermeküknek, de Gotónak van egy lánya az első házasságából is. Október 22-én e-mailt küldött egy barátjának, amelyben azt írta, hogy a hónap végére hazatér.

Abe Sindzó japán kormányfő a hírre megszakította közel-keleti útját Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Azt hitte, egy japánt nem érhet baj

Üzleti partnerének, akivel egy internetes hírportál létrehozásán dolgozott, azt mondta, valószínűleg nyugodtan utazhat majd az Iszlám Állam uralma alatt álló területen, mert japán állampolgár, nem lesz veszélyben, mint amerikai vagy brit kollégái, Japán ugyanis nem vesz részt a dzsihádisták elleni légi hadjáratban, és csak humanitárius segítséget nyújt.

Október 25-én lépte át a szíriai határt Törökországból, és ezt meg is üzente az otthoniaknak. „Bármi is történik, az én felelősségem. De azt hiszem, hogy élve fogok visszatérni” – mondta nevetve egy videofelvételen, mielőtt elindult volna Rakkába.

A Twitterére feltett egy utolsó videót Kobaniból.

Próbálnak segíteni

Egy japán professzor és egy újságíró felajánlotta, hogy megpróbálja őket kiszabadítani. Nakata Ko, a kiotói Dosisa Egyetem volt professzora, iszlámszakértő azt állítja, hogy kapcsolatba tudna lépni a terroristákkal.

Cuneoka Koszuke újságíró, aki már volt túsz 2010-ben Afganisztánban, szintén felajánlotta segítségét, csatlakozna a professzorhoz, ha az Iszlám Állam „kezeskedne a biztonságukért, és elfogadná őket tárgyalópartnernek”.

A felajánlásra reagálva Szuga Josihide japán kormányszóvivő azt mondta: a kormány a válság minden megoldási módját kész fontolóra venni. Az AP hírügynökség megjegyezte: nem lehet tudni, hogy ha a két ajánlkozó eljutna Szíriába, valóban kapcsolatba tudna-e lépni az Iszlám Állammal.