Jól gondolja meg, mielőtt nagykövetséget fotóz!

Vágólapra másolva!
Az iráni nagykövetség épületének fotózása miatt eljárást indítottak egy osztrák építész ellen az Egyesült Arab Emírségekben.
Vágólapra másolva!

Az osztrák állampolgár az ország fővárosában, Abu-Dzabiban készítette a fényképet. A Kurier beszámolója szerint ezt követően egy géppisztolyos, egyenruhás férfi lépett oda hozzá, elvette a fényképezőgépét és az útlevelét is.

A lap állítása szerint az építész „nem szándékosan”" fotózta éppen azt az épületet.

Nem hagyhatja el az országot

Háromnapi vizsgálati fogság után a férfi újra szabadlábon van, az országot azonban nem hagyhatja el. A vád ellene szabálysértés, kémkedés vagy akár terrorizmus gyanúja is lehet.

Martin Weiss, az osztrák külügyminisztérium szóvivője megerősítette a történteket az APA osztrák hírügynökségnek, és hozzátette: néhány országban a nagykövetség épületének fotózása már terrorcselekmény előkészítésének számít, ami hosszú börtönbüntetést vonhat maga után.

A Forma-1-es nagydíjat lehet fotózni Abu-Dzabiban, az iráni nagykövetség épületét nem Forrás: Red Bull

Nem értik a figyelmeztetést

A szóvivő szerint leginkább turistákkal esik meg, hogy tiltott épületet fotóznak, mivel nem értik vagy éppen nem látják meg a figyelmeztető kiírást.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a férfi már kapcsolatban van az osztrák konzulátussal, van osztrák jogi képviselője, azonban azt még nem lehet tudni, hogy az ügye mennyi ideig húzódik.

Elég egyértelmű pedig a tábla Forrás: Origo

Az osztrák illetékes hatóság azt tanácsolja a hasonló helyzetbe került turistáknak, hogy a fotót azonnal töröljék le a gépükről. Ugyanezt tette az osztrák építész is, azonban mivel leginkább épületekről készült fotók voltak gépének memóriakártyáján, még gyanúsabb lett a hatóságoknak.