Megoldódik az Andamán-tengeren hányódó menekültezrek sorsa

Aceh, 2015. május 20.
Mianmari rohingja és bangladesi menekülteket szállító hajó ér partot Indonézia északnyugati Aceh tartományában 2015. május 20-án. (MTI/EPA)
Aceh, 2015. május 20. Mianmari rohingja és bangladesi menekülteket szállító hajó ér partot Indonézia északnyugati Aceh tartományában 2015. május 20-án. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Tengeren hánykolódó bangladesi és rohingja menekültek újabb százai értek partot szerda hajnalban Indonézia északnyugati Aceh tartományában. Később Malajzia és Indonézia megállapodott abban, hogy ideiglenesen befogadják a térségbeli tengereken, embercsempész-hajókon veszteglő mintegy hétezer menekültet.
Vágólapra másolva!

Étlen-szomjan sodródnak a tengeren

"Összesen mintegy ötszáz embert találtunk kint a tengeren, és jelenleg zajlik a partra szállításuk kisebb hajókkal" - közölte szerdán az indonéziai mentőszolgálat egyik vezetője. Újabb 350 menekültet pedig indonéz halászok vittek partra. A BBC tudósítója az embercsempész-hajók állapotát rettentetesnek írta le: koszos, büdös, és tele van műanyag palackokkal és szétdobált ruhákkal.

Mianmari rohingja és bangladesi menekülteket szállító hajó ér partot Indonézia északnyugati Aceh tartományában Forrás: MTI/EPA/Str

Az elmúlt napokban már több mint kétezer társuk érte el az indonéziai és malajziai partokat, miután heteken át minimális élelemmel és ivóvízzel ellátva sodródtak az Andamán-tengeren.

Egy év után hazaküldik őket

Malajzia és Indonézia szerdán arról állapodott meg, hogy ideiglenesen befogadják a térségben, hajókon veszteglő, összesen mintegy hétezer menekültet. Ugyanakkor segítséget kérnek nemzetközi szervezetektől, hogy egy éven belül visszaszállítsák hazájukba a menekülteket.

Ezrek hányódnak a tengeren jobb élet reményében Forrás: MTI/EPA/Str

Thaiföld nem vállal részt

A megállapodás a malajziai, az indonéz és a thaiföldi külügyminiszter tárgyalásán született meg. Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy Thaiföld nem vesz részt a menekültek ideiglenes befogadásában. Bangkok korábban arra hivatkozott, hogy már eddig is több tízezer mianmarit fogadott be.

Jobbra Retno Marsudi indonéz külügyminiszter, középen malajziai kollégája, Anifah Aman, valamint Tanasak Patimapragorn thaiföldi külügyminiszter fog kezet Forrás: MTI/EPA/Fazry Ismail

Ne terelgessék a nemzetközi vizekre

Előzőleg, kedden az ENSZ több szervezete közös nyilatkozatban szólította fel Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet, hogy saját felségvizeiről többé ne próbálja visszakényszeríteni nemzetközi vizekre a menekülőket szállító járműveket.

Mianmari rohingja és bangladesi menekülteket mentenek csónakkal Forrás: MTI/EPA/Str