Élet a görög csőd szélén: bármi lesz, le kell nyelni

Görögország, gazdaság
Tourists sit in front of a scaffolding at the Acropolis in Athens, Greece, 22 January 2015. Greece's leftist, anti-austerity Syriza party is poised to win Greece's general election on Sunday, January 25, 2915 - riding a wave of anger over austerity measures imposed as a condition for an international bailout. Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Minden remény megvan arra, hogy akár már a héten megállapodjon Görögország az Európai Unióval és nemzetközi hitelezőivel, de akármi is legyen az eredmény, az egészen biztos nagy hatással lesz a görög átlagemberekre. Az ő életük persze eddig sem volt könnyű, de volt, aki az Origónak azt mesélte, hogy megérdemlik, ami most történik. A bankok előtt azonban nem látnak sorokat, rémhírkeltésről beszélnek, és csak a turizmust féltik. Helyzetjelentés Görögországból. 
Vágólapra másolva!

Miközben Brüsszelben kőkemény tárgyalások folynak a görög válság megoldásáról, a mindennapi emberek belefáradtak a hónapok óta tartó bizonytalanságba.

Az Origónak nyilatkozó helyiek szerint a bankok előtt nem állnak sorba az emberek, és a napi készpénzfelvételi limit bevezetése sem érintené őket túlságosan, de a megosztottságból elegük van.

Állvány az Akropoliszon – a görög gazdaságra is ráfér a támaszték Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

„A görögök többsége nem fél, csak egész egyszerűen belefáradt már a hónapok óta húzódó tárgyalásokba” – vázolta fel a jelenlegi helyzetet az Origónak a görög Fortune magazin szerkesztője. Vaszilisz Szamourkasz szerint a megállapodást mindenki nagyon várja, mert így végre élénkülhetne a gazdaság, ráadásul már a turizmussal is problémák vannak.

Jó napot, széf van?

„Az elmúlt időszakban egyedül az idegenforgalom ment jól, de a készpénz nélküli bankokról és a pénzfelvételi limit bevezetéséről szóló külföldi beszámolók nagyon sokat ártanak. Ez egy vicc, mondta az Athénban élő újságíró:

Úgy tűnik, a rémhírek ellenére a válság még nem rázta meg a turizmust. A Bloombergnek nyilatkozó utazási irodák és szállodaigazgatók szerint csak egy-két olyan telefont kapnak hetente, amiben a vendégek azt kérdezik, vigyenek-e magukkal készpénzt.

A helyiek nem állnak sorba a bankautomatáknál Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

„Ennek ellenére senki nem mondta még le az utat, csak azt kérik, hogy legyen széf a hotelben” – mondta Kosztasz Dimitrokalisz, akinek hat szállodája is van Szantorini szigetén.

Ételre és gyógyszerre költenek

A Fortune újságírója ugyanakkor nem látja olyan tragikusnak a helyzetet.

Vaszilisz szerint egy esetleges 200-300 eurós napi készpénzfelvételi limit az átlagembereket amúgy sem érintené, mivel

a görögök nem költenek sokat, a mindennapjaikban csak ételt és gyógyszert vesznek.

Azt persze ő is elismerte, hogy a görögök félnek, hogy elveszítik a pénzüket, ezért tavaly október óta 30 milliárd eurót vettek ki a bankokból, és csak múlt péntek óta újabb kétmilliót vesztettek a pénzintézetek.

Hozzászoktak a csődhöz

Nem lát sorokat a bankok előtt Olia Panagiotopoulou rádióproducer sem, aki népszerű blogot vezet Görögországban. A gyesen lévő anyuka szerint, akinek volt pénze, az már korábban kimenekítette vagyonát az országból.

A görögök nem akarnak mindenáron bennragadni az eurózónában Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

„A görögök könnyen megijednek, és főleg a televízióból tájékozódnak. Attól függően cselekedsz, hogy melyik csatornát nézed” – foglalta össze a lényeget a Szalonikiben élő Olia, aki szerint már olyan régóta lebegtetik a csődöt, hogy egészen hozzászoktak.

Nincs már szolidaritás

„Nem akarok általánosítani, de az élet Görögországban nagyon nehéz. Én nemrég még kényelmes életet éltem, most már az albérletet is nehezen tudom kifizetni.

Nem drágultak a dolgok, de a minimálbér például 800-ról 540 euróra csökkent, és a bankok nem adnak hitelt, úgyhogy nem tudsz vállalkozásba kezdeni, lakást venni, vagy bármit csinálni” – mondta Olia Panagiotopoulou.

Azt azonban elismeri, hogy minderről a görögök is tehetnek, és be kell tartani az Európai Unió szabályait.

"Én például 19 évesen csak a személyi igazolványom bemutatására 3000 eurós hitelt kaptam, pedig még jövedelmem sem volt" – mesélte.

Olia mégis azt tartja a legrosszabbnak, hogy soha ilyen megosztott nem volt még a görög társadalom.

„Robbanásközeli a helyzet, olyan, mintha egy polgárháború szélén állnánk, az emberekből elveszett a szolidaritás, a fiatalok pedig külföldre menekülnek.”

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter: nincs könnyű dolga Forrás: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

Gépkocsi és arany

Azok, akiknek mégis van megtakarításuk, általában aranyat vesznek.

„A szüleim a megszállás ideje alatt nőttek fel, és megtanulták, hogy csak az élelmiszernek és az aranynak van értéke.

Mára az étel értéke elveszett, maradt az arany

– mondta a BBC tudósítójának Ilia Piatroo tolmács.

Az asszony ennek ellenére a bankban hagyta a pénzét. Mint mondta, a fiatalabb generációnak nincs annyi vagyona, hogy külföldre menekítse, vagy a matrac alá rejtse. Ennek ellenére megérti azokat, akik így tesznek.

Az arany mellett a másik érték a gépkocsi.

Az utóbbi hónapokban Görögországban ugrásszerűen megnőtt az autókereskedések forgalma.

Kettéosztott ország

Az újságíró szerint a görög közvéleményt eléggé megosztja a kialakult helyzet, amit a tüntetések is jeleznek, hiszen mindkét nagy párt megpróbálja a maga javára fordítani a történteket.

Vasárnap például a Sziriza szervezett demonstrációt az athéni parlamenthez. A résztvevők közül többen egyetértettek abban, hogy nem szabad „mindenáron ragaszkodni az euróhoz”.

A Sziriza támogatói vasárnap tüntettek Athénban Forrás: MTI/EPA-ANA/Szimela Pancarci

Egy nappal később már az uniópártiak tüntettek ugyanitt. Ők nem először szerveztek hasonló akciót, két héttel ezelőtt politikamentesnek meghirdetett tüntetésükön sok képviselő vett részt az Új Demokrácia pártból, a többiek nyugdíjasok és gazdagabb görögök voltak.

Szerintük Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek mindenképpen

teljesítenie kell a hitelezők kérését, és nem szabad kilépnie az eurózónából.

Le kell nyelni

Vaszilisz Szamourkasz szerint – bár november óta sokat romlott a helyzet – a Sziriza még mindig előnyt kovácsol abból, hogy nincs számottevő politikai ellenfele.

Hétfő este az eurózóna mellett tüntetők vonultak fel Athénban Forrás: MTI/EPA-ANA/Jannisz Koleszidisz

„Akármilyen megállapodást is hoz haza Ciprasz Brüsszelből, a parlamenti pártok többsége meg fogja szavazni. Utána már csak a görögöknek kell lenyelniük, ami semmiképpen nem lesz egyszerű” – tette hozzá.