Továbbra is feltartóztathatatlan a szélsőjobboldal

szélsőjobboldal
Vágólapra másolva!
Dániában is folytatódott a bevándorlásellenes és euroszkeptikus pártok előretörése. A jobboldali néppárt óriási meglepetésre a második helyre futott be, de még egyáltalán nem biztos, hogy kormányra is kerül. Az utóbbi hónapokban Európa-szerte egyre több voksot gyűjtenek be radikálisok a különféle voksolásokon, izgulhatnak a mérsékelt erők.
Vágólapra másolva!

Politikai földrengést hozott a csütörtöki előrehozott dániai parlamenti választás a skandináv országban. Minden előzetes felmérésre rácáfolva a második helyre futott be a bevándorlásellenes és euroszkeptikus Dán Néppárt. A Kristian Thulesen Dahl által vezetett alakulat

2011-ben a voksok 12 százalékát kapta, most viszont több mint 21 százalékot sikerült szereznie.

Kristian Thulesen Dahl, az ellenzéki Dán Néppárt vezetője nagyon örülhetett az eredménynek Forrás: MTI/EPA/SCANPIX/Keld Navntoft

Nagyot buktak a liberálisok

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mihez kezd a néppárt a jelentős támogatottságával, pedig az ő részvételükkel jobboldali kormány alakulhatna. A néppárt 2011 előtt a jobbközép kormány külső támogatója volt, de a pártelnök a választás éjszakáján úgy nyilatkozott, még nem érdemes a kormányzásról beszélni, a lényeg a minél nagyobb befolyás megszerzése.

A választás legnagyobb vesztese a liberális Venstre lett,

mivel csak a harmadik helyet sikerült megszereznie a szocdemek és a néppárt mögött. Az alakulat kevesebb mint 20 százalékot ért el, így az elmúlt negyed század legrosszabb eredményét mutatták föl. Mindezt úgy sikerült produkálniuk, hogy a kampányban alacsonyabb adókat és szigorúbb bevándorlási szabályokat ígértek.

Helle Thorning-Schmidt dán szociáldemokrata miniszterelnöknek távoznia kell Forrás: MTI/AP/POLFOTO/Gregers Tycho

Cameron örülhet

A Dán Néppárt sikerében az is közrejátszhatott, hogy Dahl vezetésével az utóbbi években egyre mérsékeltebb hangot ütöttek meg. Ennek is köszönhették, hogy a tavalyi európai parlamenti választáson az első helyen végeztek, bár annak tétje az idei parlamentihez képest jóval kisebb volt. A párt azzal is sok voksolót szerezhetett, hogy

a kampányban a jóléti állam bővítése mellett is kiállt.

A radikálisok sikere David Cameron nemrég újraválasztott brit miniszterelnök pozícióját is erősítheti, aki az EU-reformját szeretné elérni. Dániában szintén népszerűnek számít a londoni álláspont az uniós szerződések újratárgyalásáról. Érdekesség, hogy a múlt héten a néppárt és a többi kevésbé radikális erő megállapodott arról, hogy támogatják Cameron elképzeléseit.

David Cameron brit miniszterelnök pozícióit is erősítheti a Dán Néppárt sikere Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Európai trendek

Dániában folytatódott az utóbbi évek európai trendje, miszerint a bevándorlásellenes és euroszkeptikus pártok megerősödnek, míg a jobbközép és szociáldemokrata alakulatok egyre gyengébb eredményeket érnek el. Legutóbbi két ausztriai tartományi választáson láthattuk, hogy a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képes volt új szavazókat megszólítani. Az FPÖ Stájerországban majdnem megháromszorozta, míg Burgenlandban megkétszerezte voksolói számát.

Bár a nagy-britanniai parlamenti voksoláson a David Cameron vezette konzervatívok szereztek abszolút többséget, de

a radikális Brit Függetlenségi Párt 2010-hez képest megháromszorozta a szavazóinak a számát.

Lengyelországban a májusi elnökválasztáson a várakozásokkal szemben Andrzej Duda konzervatív politikus győzött, szemben az inkább liberálisnak tekinthető kormánypárti Bronislaw Komorowskival.

Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökjelöltje támogatói gratulációit fogadja Varsóban Forrás: MTI/EPA-PAP/Bartlomiej Zborowski

Az észak-európai szociáldemokrata erők visszaszorulását jól mutatja, hogy mostanra csupán Svédország maradt az egyetlen olyan északi állam, ahol a baloldal van hatalmon. Norvégiában és Finnországban centrista erők alkotnak koalíciót a Dán Néppárthoz hasonlóan bevándorlásellenes alakulatokkal.