Szlovákia sem kér a menekültekből

Vágólapra másolva!
Szlovákiában a lakosság több mint 70 százaléka ellenzi a menekültek kvótarendszer alapján történő befogadását, és közel kétharmada veszélyforrást lát bennük - derül ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelynek eredményeit a Sita szlovák hírügynökség szerdán tette közzé.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét során közel másfélezer szlovák állampolgárnak tettek fel kérdéseket az Európai Unióba érkezett menekültekkel, illetve az uniós tagországok között kvótaalapon tervezett elosztásukkal kapcsolatban.

Nemet mondtak a kvótarendszerre

Az első kérdés úgy hangzott: "Támogatja-e ön, hogy Szlovákia a Közel-Keletről és Észak Afrikából érkezett menekülteket fogadjon be az EU által javasolt kvótarendszer alapján?" Erre a kérdésre a válaszadók 70,1 százaléka mondott nemet.

A megkérdezettek egyharmada "határozottan nemmel" válaszolt,

36,3 százalékuk pedig az "inkább nem" lehetőséget választotta. A résztvevők 23,5 százaléka vélekedett úgy, hogy Szlovákiának be kellene fogadnia a menekülteket. Ezen belül a válaszadók 4,2 százaléka a "határozottan igen" válasz, 19,3 százalékuk pedig az "inkább igen, mint nem" válasz mellett döntött.

Veszélyt éreznek

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság meglehetősen magas aránya tart attól, hogy a Szlovákiába érkező menekültek veszélyt jelenthetnek az ország és lakosainak biztonságára. Az ezt tudakoló kérdésre a válaszadók csaknem kétharmada (63,4 százalékuk) felelt igennel, nemleges választ viszont csak egynegyedük (24,4 százaléknyian) adott; 12,2 százaléknyian nem tudtak dönteni.