Végre megtanulhatnak ukránul a kárpátaljai magyarok

Ukrajna miniszterelnök Arseniy Yatseniuk Arszenyij Jacenyuk
Ukraine Prime Minister, Arseniy Yatseniuk speaks to the media during a meeting to discuss the situation in Ukraine at the European Union Council Building on March 6, 2014 in Brussels, Belgium. The EU leaders are attending an emergency summit in Brussels to decide how they should respond to the deployment of Russian troops in the Crimea. Russian forces have been on the ground in the Crimea since the change of government in Kiev when President Viktor Yanukovych was forced from power.
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai nemzeti kisebbségek ukrán nyelvoktatásának reformját szorgalmazza a Ráda szakbizottságának elnöke a kárpátaljai érettségi eredmények láttán.
Vágólapra másolva!

Az Arszenyij Jacenyuk vezette Népfront párti politikus vetette fel azt a kompromisszumos megoldást mely alapján a kárpátaljai magyar iskolások végre olyan módszer szerint tanulhatják a jövőben az ukrán nyelvet, ami eredményre is vezet.

Arszenyij Jacenyuk pártja kompromisszumos megoldást javasol Forrás: 2014 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Lilija Hrinevicset az Ukrajnában külső független tesztelésnek nevezett emelt szinttű érettségi siralmas eredményei döbbentették rá, hogy a Kárpátalján élő magyarok és románok a szlávtól teljesen eltérő népcsoporthoz tartoznak, ezért számukra

az ukránt nem második anyanyelvként kellene tanítani.

Régóta szorgalmazzák

A Legfelső Tanács tudományügyi és közoktatási állandó bizottságának elnöke azt javasolja, hogy az Ukrajában élő kisebbségeknek államnyelvként oktassák az ukránt. Az alapvető különbséget az jelenti, hogy a kárpátaljai magyar iskolások a jövőben az idegen nyelv oktatási módszerével tanulják a hivatalos nyelvet. Ezt az ukrajnai magyar érdekvédő szervezetek már a kezdetek óta szorgalmazzák, az ukrán nemzeti erők azonban eddig hallani sem akartak arról, hogy az államnyelvet idegen (ukrán szóhasználat szerint "külföldi") nyelvként kezeljék bármilyen szinten.

Hosszú ideje tart a huzavona

Az emelt szinttű érettségi intézményének ukrajnai bevezetése óta a nemzeti kisebbségekhez tartozó iskolásokkal szemben a közoktatás ugyanolyan követelményeket támaszt, mint az ukrán ajkú diákokkal szemben. A magyar érettségizők zöme ily módon szinte törvényszerűen alulmarad ezen a téren, és ezáltal

mesterségesen megfosztatnak a főiskolai szinttű továbbtanulás lehetőségétől.

Lilija Hirinevics alternatív javaslata remélhetőleg orvosolhatja ezt az Ukrajna függetlenné válása óta fennálló, több mint két évtizedes problémát.