Letartóztatások kezdődtek a tiencsini robbanás miatt

Tiencsin
Konténerroncsok Tiencsinben
Vágólapra másolva!
A kínai rendőrség őrizetbe vett 12 embert, másik 11 hatósági személy ellen pedig vizsgálatot indított. A tiencsini ipari telepen történt robbanások legkevesebb 139 emberéletet követeltek eddig.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták annak a kínai vállalatnak az elnökét és elnökhelyettesét, amelyik a tiencsinben felrobbant ipartelepet működtette. Rajtuk kívül még 10 embert vettek őrizetbe, köztük a cég igazgatósági tagjait is.

Azzal gyanúsítják őket, hogy vállalatuk engedély nélkül tárolt veszélyes anyagokat.

A kínai főügyészség a letartóztatottakon kívül 11 tiencsini kormányilletékes és állami alkalmazott ellen indított vizsgálatot szolgálatszegés és hivatali tisztséggel való visszaélés miatt. A hatósági vizsgálatban érintettek között vannak a fuvarozást szabályozó hatóságok illetékesei, munkavédelmi és földhivatal tisztségviselők. Egyesek közülük jogtalanul adtak ki engedélyeket veszélyes vegyi anyagok feldolgozására és gondatlanul felügyelték az ágazatot.

Az augusztus 12-én történt robbanásokban és az azokat követő tűzvészben legfrissebb hírek szerint 139-en haltak meg.

Több mint két héttel a történtek után még mindig 34 embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok. A detonációk csaknem 17 ezer háztartásban okoztak károkat az ipari telep két kilométeres körzetében.

Az előzetes becslések szerint a biztosított kár összege 1-1,5 milliárd jüan (43,5-65 milliárd forint) között lehet. Az érintett területen több mint 8 ezer új autó vált ronccsá.