Rettegnek az esőtől és a széltől Tiencsinben

Légi felvétel egy hatalmas lyukról és a roncsokról az észak-kínai Tiencsinben, amelyet újabb robbanások ráztak meg három nappal az után, hogy óriási robbanássorozat történt a kikötőváros ipari negyedében egy vegyszerraktárban. A Hszinhua jelentése szerint a hatóságok súlyosan mérgező nátrium-cianid terjedését észlelték a kikötői negyedben, ezért megkezdték a veszélyeztetett lakosság kitelepítését az övezetből
Vágólapra másolva!
Jelentések szerint a megengedett mennyiség hetvenszeresét tárolták a rendkívül mérgező nátrium-cianidból a tiencsini robbanások helyszínén.
Vágólapra másolva!

A mentőalakulatok tagjai gázmaszkban és vegyvédelmi ruhában dolgozva próbálják megtisztítani a környéket. Versenyt futnak az idővel, félő ugyanis, hogy elromlik az idő, a szél és az eső pedig veszélyes vegyi reakciókat indíthat be – számolt be a brit Guardian.

Légi felvétel a robbanások helyszínéről Forrás: MTI/EPA/-------------------

Veszélyes anyagok

A sina.com hírportál úgy tudja, hogy a robbanások központjában vett víz-, illetve talajmintákban a mérgező anyagoknak a megengedettnél 27-szer magasabb értékét mérték.

Po Csing-ling, a városi környezetvédelmi hatóság főmérnöke elmondta, hogy a veszélyes zónán kívül elhelyezett 17 megfigyelőállomás közül kettő mérte hidrogén-cianid normálisnál magasabb szintjét a levegőben, de azt állította: az még nem káros az egészségre.

Az illetékesek azonban úgy tudják, hogy mintegy 700 tonna nátrium-cianidot is tároltak két épületben a robbanások helyszínén.

A közvetlen közelben lévő lakótelepen is megrongálódtak az autók Forrás: MTI/EPA/Jüan Cseng

Engedély nélkül

Az állami sajtó beszámolói szerint az a cég – a Rui Hai International Logistics –, amelynek a raktárában az első robbanás bekövetkezett, engedély nélkül szállított csempészett vegyi anyagokat.

A szakértők különböző vegyszerek maradványait azonosították, köztük elszórtan magnéziumot és ként.

Kártérítést követelnek

A környéken lakók közül körülbelül százan gyűltek össze, hogy kártérítést követeljenek, illetve azt, hogy a kormány vásárolja vissza a veszélyes anyagok raktáraitól alig nyolcszáz méterre lévő lakásaikat.

Kínában tilos nagymennyiségű vegyi anyagot lakóterülethez ilyen közel tárolni.

Az eltűnt tűzoltók rokonai csatlakoztak a tiltakozókhoz, együtt vonultak a kormányépület elé, ahol összecsaptak a rendőrökkel.

Eltemetik a veszélyes vegyi anyagokat Forrás: Imaginechina/Jhphoto

Nem tudni, mi lesz

Szakértők attól tartanak, hogy a várható trópusi eső reakcióba lép a kalcium-kabiddal, és mérgező gáz árasztja el a környéket.

Mivel nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit tároltak ebből az anyagból, így azt sem lehet felmérni, milyen súlyos lehet a reakció – figyelmeztetett Eric Liu, a Greenpeace kelet-ázsiai munkatársa.

Ráadásul az eső belemoshatja a tárolt vegyi anyagokat a vízvezeték-rendszerbe, ami szintén súlyos problémákat okozhat – tette hozzá.

Illetékesek azonban igyekeztek megnyugtatni a lakosságot, hogy a szennyezés nem juthat be a vízvezetékekbe.

A takarításban a katonák is részt vesznek Forrás: Imaginechina/Zhang Yuanyuan