Órákig rengett a föld Chilében

A fishing boat that was ran aground by the sea while moored in the port of Coquimbo, some 445 km north of Santiago, during the eve's earthquake on September 17, 2015. A million people were evacuated in Chile after an 8.3-magnitude quake struck offshore in
Partra sodródott halászhajó
Vágólapra másolva!
Öten életüket vesztették, és egymillió embert evakuáltak Chilében, miután rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 8,3-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint szerda este Chile fővárosát és az ország partvonalát. Egyik olvasónk Santiago de Chilében él, rövid helyszíni beszámolót küldött a történtekről. 
Vágólapra másolva!

A tudósítások úgy szóltak, hogy a chilei fővárosban az épületek beleremegtek a földmozgásba, az emberek pedig az utcákra menekültek. Az első rengést perceken belül számos erős utórengés követte.

A földrengés erejére jellemző, hogy azt még az epicentrumtól mintegy 1400 kilométerre lévő argentin fővárosban, Buenos Airesben is érezni lehetett. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint a természeti katasztrófának nincs magyar áldozata.

Nem volt pánik

De adjuk át a szót az Origo olvasójának, akinek szerencsére nem esett baja:

"Santiagóban lakunk, minket egy bevásárlóközpontban ért a földrengés. Mozgott az egész épület, mozogtak a bútorok, lepergett egy-két pohár. Az emberek nagyon fegyelmezetten hagyták el az épületet, pániknak nyoma sem volt. Mondjuk, itt azért fel vannak erre készülve, minden épület földrengésbiztos, így itt semmilyen kár nem keletkezett."

Az élet ment tovább

A rengés után sok utórengés volt még órákkal később is, elég erősek, állítólag 6.6-osak. Az élet azonnal továbbment, sokan visszamentek vásárolni, így az ijedtségen kívül más nem történt.

Károk leginkább vidéken keletkeztek, a tévében lehetett látni, hogy egy-két ház összedőlt, meg a cunami is pusztított a tengerparti településeken.

Olvasónk egy videót is küldött, amin jól látszik, hogyan változtatott hullámmedencévé egy uszodát a földrengés.