Agyontaposták egymást a földrengés elől menekülők

Afganisztán, földrengés
RAWALPINDI, PAKISTAN - OCTOBER 26: Debris of buildings and panicked Pakistani residents are seen in the streets following a massive earthquake in Rawalpindi, Pakistan, on October 26, 2015. At least 17 killed in Pakistan after 7.5 magnitude quake rocks South Asia. Muhammad Reza / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Richter-skála szerinti 7,5-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Afganisztán északkeleti részét, a földmozgást India északi részén, Pakisztánban és Nepálban is érezni lehetett. Az áldozatok száma kétszáz fölé emelkedett, a sérülteké közel ezerre tehető. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a földrengés 7,5-ös volt, középpontja pedig 196 kilométeres mélységben, Fejzábád várostól 82 kilométerre délkeletre volt, egy ritkán lakott vidéken.

A pakisztáni hatóságok viszont 8,1-es erősségű rengésről számoltak be, amely a közösségi oldalakra kitett posztok szerint legalább egy percig tartott – írta internetes oldalán az Asia Times.

A földrengés károkat okozott minden pakisztáni nagyvárosban, így Ravalpindiben is Forrás: Anadolu Agency/Muhammad Reza

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengés 215 halálos áldozatot követelt. Bár a rengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 152-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 63-an.

Az áldozatok száma félő, hogy jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés. Az okozott kár pedig elérheti a több millió dollárt - írta a brit Guardian.

Az AP jelentése szerint Tahár tartományban egy lányiskola legalább 12 diákját taposták agyon, amikor pánikszerűen kimenekültek a rázkódó épületből. Harminc lányt kórházba szállítottak.

Pánik a szomszédban

A rengést Pakisztán nagyvárosaiban és Indiában is érezni lehetett. Lahorban és Iszlámábádban megszűnt a telefonszolgáltatás, az utóbbi városban a házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak - írta az AP hírügynökség.

Pesavárban összeomlott egy épület, és a BBC helyi tudósítójának jelentése szerint Delhiben is az utcára szaladtak rémületükben az emberek.

A katasztrófa csaknem napra pontosan fél évvel azután történt, hogy Nepál idén április 25-én történelme legsúlyosabb földrengését szenvedte el. A májusi utórengés áldozataival együtt a halottak száma elérte a 9000-et, és 900 ezer otthon semmisült meg vagy károsodott súlyosan.

Tíz éve - 2005. október 8-án - Pakisztánban volt rendkívül pusztító földrengés. Abban 75 ezer ember vesztette életét.