Kunduz jobb belátásra bírta Obamát

Kunduz
This photograph taken on September 29, 2015 shows Afghan security personnel keeping watch as heavy fighting erupted near the airport on the outskirts of Kunduz. Taliban insurgents who seized the Afghan city of Kunduz have defied a counter-offensive and advanced on the airport where government forces retreated after the fall of the strategic northern gateway. Heavy fighting erupted near the airport on the city's outskirts as the insurgents closed in late on September 29, highlighting the potent challenge the militants represent after their lightning capture of Kunduz the previous day. AFP PHOTO / Nasir Waqif
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök korábbi terveivel ellentétben 2016 után is katonák ezreit kívánja állomásoztatni Afganisztánban - közölték magas rangú amerikai kormányzati források.
Vágólapra másolva!

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint Obama azt tervezi, hogy a következő év nagy részében a jelenlegi 9800 fős szinten tartja az afganisztáni katonai kontingens létszámát, majd 2017-re, második elnöki ciklusa végére 5500-ra csökkenti azt.

Az elnök az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint washingtoni idő szerint csütörtök reggel fogja bejelenteni a döntést.

Kunduzért három napig folytak a harcok Forrás: AFP/Nasir Waqif

Meggyőzték

A tálibok előretörése, többek között Kunduz szeptember végi elfoglalása bírta rá az elnököt álláspontja megváltoztatására – írta a brit Guardian. A brit lap emlékeztetett arra, hogy ez nem az első alkalom, hogy az Egyesült Államok kénytelen felülvizsgálni a kivonulási stratégiáját a tálibok miatt.

2010-ben még százezer amerikai katona állomásozott Afganisztánban. Obama tavaly még úgy tervezte, hogy 2016 után mindössze ezren maradnak majd, hogy biztosítsák a kabuli nagykövetség biztonságát.

Az NBC News úgy tudja, hogy az 5500 amerikai katona a baglani, a dzsalalabádi és a kandahári bázisokon állomásozik majd.