Nem túl aktívak a lengyelek

A kormány bukását hozhatják a lengyel választások
Vágólapra másolva!
A lengyelországi parlamenti választásokon megszokott részvételi arány jellemzi egyelőre a vasárnapi szavazást, délig a szavazásra jogosultak 16,47 százaléka járult az urnákhoz – közölte kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke, Wojciech Hermelinski.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat, a részvételi arány általában 50 százalék körül mozog. A legutóbbi, 2011-es szavazáson 14 óráig 23,03 százalékos volt a részvételi arány, a szavazóhelyiségek bezárásáig összesen

az erre jogosultak 48,92 százaléka voksolt.

Az 1989-es rendszerváltás óta a legtöbben a 2007-es parlamenti választásokon szavaztak, akkor estére 53,88 százalékos volt a részvételi arány.

A déli lengyelországi választási részvételi arány térképen. Az ábrán szerepel a legkisebb és a legmagasabb részvételi arányú város is Forrás: Lengyel Választási Bizottság

Tűz is volt

A PKW a délelőtt folyamán közölte: tűz ütött ki az északnyugat-lengyelországi Biskupin egyik szavazóhelyiségében. A körzetben, melyen 570-en vannak a szavazásra jogosultak, emiatt másfél órára felfüggesztették a szavazást, a szavazóhelyiséget egy közeli iskolába költöztették át. Senki nem sérült meg,

a választásokat az eset miatt nem hosszabbítják meg.

A májusi elnökválasztás második fordulójában két és fél órával meghosszabbították a kampánycsendet, miután az egyik körzetben szavazás közben meghalt egy idős nő.

A PKW délutáni sajtóértekezletén kisebb, a szavazás folyamán történt incidensekről számolt be. A kampánycsend egyes megsértésein kívül akadtak olyan esetek, hogy a szavazóhelyiségekbe hibásan megszerkesztett választási lapokat juttattak el.

Bukhat a kormány

A vasárnapi lengyelországi választásokon a parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választják meg. Közvélemény-kutatások szerint a választások nyomán

ellenzékbe kerülhet a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform,

a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt fő célja pedig az önálló kormányalakítás.

A kormány bukását hozhatják a lengyel választások Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A 27 859 választóhelyiségben – melyek közül 255 külföldön van – 30,5 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. A lengyelek – előzetes regisztráció után – levélben is leadhatják voksukat.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva.

Akkor ér véget a péntek éjféltől érvényben lévő kampánycsend, és akkor közlik a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményeit is.