Fél évig is tarthat a rendkívüli állapot Franciaországban

párizs merénylet karácsonyi vásár
Párizsban a klímacsúcstól függetlenül is nagy a katonai és rendőri készültség.
Vágólapra másolva!
A francia kormány alkotmánymódosítást tervez annak érdekében, hogy a jövőben akár fél évre is ki lehessen hirdetni a rendkívüli állapotot, amely a jelenlegi szabályozás szerint legfeljebb három hónapig tarthat - közölték csütörtökön kormányzati források. A törvénytervezetet a kormány előzetes normakontrollra már átadta az államtanácsnak.
Vágólapra másolva!

Francois Hollande francia államfő a november 13-i párizsi merényletek estéjén hirdette ki a rendkívüli állapotot, amelyet a parlament a múlt héten február 26-ig három hónapra meghosszabbított. A köztársasági elnök november 16-án elmondta, hogy az alkotmánymódosítással a kormány bevezetné a "polgári válságrendszer" fogalmát a "háborús terrorizmus" ellen.

Az alkotmány jelenleg úgynevezett ostromállapot és nem rendkívüli állapot kihirdetését teszi csak lehetővé

egy 1955-ben elfogadott törvény alapján, amelyet a mostani merényletek után már módosított a parlament.

Párizsban most is nagy a katonai és rendőri készültség Forrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Háromszor hirdettek rendkívüli állapotot

Az új törvényre azért volt szükség, mert a jelenlegi jogszabály szerint a rendkívüli állapot 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. Francois Hollande november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot 12 napra. Rendkívüli állapotot korábban csak háromszor hirdettek ki Franciaországban: az algériai függetlenségi háború idején, 1984-ben Új-Kaledóniában és 2005-ben a külvárosi zavargások idején az érintett elővárosokban.

A rendkívüli állapot keretében

kijárási tilalom rendelhető el, védett övezetek állapíthatók meg,

és házi őrizetbe helyezhető minden olyan ember, akivel szemben felmerül a közrend megzavarásának a gyanúja. A francia hatóságok a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében eddig 2235 helyen tartottak házkutatást, 263 embert állítottak elő, közülük 232-t vettek őrizetbe, és 334 fegyvert foglaltak le.

Razzia Saint-Denisben Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Túlkapásoktól tartanak

Szerdán a nemzetgyűlésben több képviselő kérte, hogy a rendkívüli állapot alkalmazása ellenőrizhető legyen, ugyanis a francia sajtó naponta számol be állítólagos túlkapásokról, amikor is olyan embereket állítanak elő vagy helyeznek házi őrizetbe, akik ellen téves bejelentés érkezett. Az államfő által javasolt alkotmánymódosítást a parlament két házának együttes ülésén - kongresszuson - háromötödös többséggel vagy pedig egy népszavazásnak kell jóváhagynia.

A kormány már előzetesen kizárta, hogy referendumot ír ki a javaslatról.

A tervezetet december 23-i ülésén vitatja meg a kormány, és jövőre kerülhet vitára a parlament elé.