Terrorgyanúval tartóztattak le embereket Brüszelben

Brüsszel, 2015. november 23. Belga rendőrök terroristákat keresve razziát tartanak Brüsszel Molenbeek negyedében 2015. november 22-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Hat embert vettek őrizetbe Belgiumban, mert a rendőrök gyanúja szerint terrortámadásra készültek. Elfogtak egy férfit is, akinek a gyanú szerint köze van a novemberi párizsi terrortámadáshoz.
Vágólapra másolva!

Több helyszínen hajtottak végre rajtaütéseket a Belga rendőrök az országban, hat embert pedig terrortámadás előkészítésével gyanúsítanak, és őrizetbe vettek - közölte a Reuters. A hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrség egy esetlges szilveszteri támadás miatt nyomozott a férfiak ellen.

A La Libre Belgique című brit lap információi szerint a letartóztatott férfiak egy motorosbanda tagjai. A nevük az, hogy "Kamikaze Riders", azaz

A banda tagjai közül kettőt szerdán vettek őrizetbe a belga hatóságok. Őket is azzal gyanúsítják, hogy merényletekre készültek az ünnepek alatt Brüsszelben. Fogva tartásukat csütörtökön egy hónappal meghosszabbították - írja alap. Letartóztatásukkor az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől származó propagandaanyagokat is találtak a rendőrök,

fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

Azt egyelőre nem tudták megállapítani a hatóságok, hogy ténylegesen kapcsolatban állnak-e az Iszlám Állammal, vagy csak a dzsihadista szervezet tanai hatottak rájuk. A motorosokat nem Molenbeekben fogták el, hanem Brüsszel más városrészeiben.

A belga rendőrök már novemberben is sűrűn razziáztak Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Molenbeekben is zajlott viszont rendőri akció. A főként muzulmánok lakta városrészben elfogták a párizsi terrortámadások kivitelezésében részt vevő tizedik gyanúsítottat. A rendőrség szerint az Ayoub nevű férfi egy terrorista csoporthoz tartozik. A 130 halálos áldozatot követelő november 13-i párizsi támadások elkövetői nagyrészt Molenbeekből indultak.

Ők egy európai terrortámadás előkészítésén dolgozhattak.

Az 1993-as születésű férfinek öt napon belül kell megjelennie az illetékes brüsszeli bíróságon, ahol fogva tartásának meghosszabbításáról vagy szabadon engedéséről döntenek.

A csütörtöki rendőrségi akcióban a rendőrök tucatnyi mobiltelefont foglaltak le, amelyek elemzését már megkezdte a rendőrség, fegyvereket vagy robbanószert viszont nem találtak - tette hozzá a napilap a szövetségi ügyészség tájékoztatására hivatkozva.

Idén elmarad a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijáték Brüsszelben, miután terrorveszély miatt, biztonsági okokból törölték a rendezvényt. Az eseményen tavaly százezres tömeg vett részt.