Mennyit keres Vlagyimir Putyin?

vlagyimir putyin mobil lehallgatás
Russia's President Vladimir Putin phones as he watches the men's judo contest match of the London 2012 Paralympics Games in his residence in Novo-Ogarevo outside Moscow late on September 1, 2012. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében bizonyos állami tisztségviselők fizetése, így az övé is, 10 százalékkal csökken a recesszió miatt. Ráadásul azt is bejelentették, hogy 20 százalékkal csökkentik a kormányzati alkalmazottak számát.
Vágólapra másolva!

Az elnök, a kormányfő és a főügyész fizetését visszamenőleg március elsejétől, a miniszterekét és az elnöki hivatal munkatársaiét május elsejétől csökkentik, és az intézkedés az év végéig érvényes.

Egy másik rendelet értelmében 20 százalékkal csökkentik a kormányzati alkalmazottak számát – számolt be a valuewalk.com.

Szankciók és olajárak

Az orosz gazdaság öt év után ismét recesszióba fordult az olajárak csökkenése és az ukrajnai beavatkozás büntetéseként bevezetett nemzetközi szankciók miatt.

A rubel árfolyama összezuhant, a GDP a becslések szerint öt százalékkal fog csökkenni az idén, az infláció 16,7 százalékos volt februárban. A gazdasági nehézségek egyetlen területet nem érintenek: Putyin pénteken bejelentette, hogy a katonai kiadásokat semmiképpen nem csökkentik (a szövetségi kiadások harmada megy pillanatnyilag a katonai és rendőrségi kiadásokra).

Az olajárak csökkenése sokba kerül Oroszországnak Forrás: 123rf.com

Gyógyszer és ennivaló

Az oroszok becslések szerint a jövedelmük felét élelmiszerre költik. Az orosz szupermarketek a napokban jelentették be, hogy a vevők érdekeinek a védelmében befagyasztják az élelmiszerek és alapvető fogyasztási cikkek árát, és hasonló lépésre készülnek a gyógyszertárak is.

Az elszegényedés ellenére Putyin népszerűsége töretlen: a legújabb felmérések szerint népszerűségi mutatója februárban 86 százalékosra nőtt.

De mennyit keres?

Putyint aligha izgatja a fizetésének csökkenése. „Őszintén szólva, azt sem tudom, mennyi a fizetésem – odaadják, én pedig beteszem a számlámra” – mondta decemberben.

Borisz Nyemcov, akit egy hete gyilkoltak meg a Kreml közelében, 2012-ben kiadott egy jelentést, amely szerint Putyinnak akkor többek között 20 ingatlanja, 58 légi járműve, egész flottányi autója és négy jachtja volt.

Putyin nem is tudja, mennyit keres Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Európa leggazdagabb embere

Egyesek szerint Putyin Európa leggazdagabb embere, aki mintegy 200 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Hivatalosan azonban mindössze két lakás, két Volga személyautó, egy garázs és egy lakókocsi van a birtokában.

A Kreml hivatalosan közzétett adatai szerint 2014-ben áprilisában a háromszorosára emelték a fizetését, így elérte az évi 9 millió rubelt (egy rubel 4,4 forint). Ez évi 145 ezer dollárt jelent, miközben Barack Obama amerikai elnök négyszáz ezer, Angela Merkel német kancellár 240 ezer dollárnak megfelelő összeget kap kézhez.

Hazai népszerűségét a szankciók sem törték meg Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ehhez képest a köznép

Oroszországban az állami alkalmazottak keresnek a legjobban, átlagfizetésük havi 250 ezer rubel a Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint.

Az átlagfizetés 32800 rubel.