Négy egyiptomi hadihajó indult Jemen felé

Szanaa, 2015. március 26.
Szanaa, 2015. március 26. Egy húszi lázadó fegvyeres egy szaúdi légicsapásban elpusztított épület romjai között Szanaában 2015. március 26-án. Ezen a napon Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
Vágólapra másolva!
Négy egyiptomi hadihajó kelt át a Szuezi-csatornán útban Jemen felé, hogy szavatolja az Ádeni-öböl biztonságát.
Vágólapra másolva!

Az Ádeni-öbölnek azért van stratégiai jelentősége, mert ezen az útvonalon halad a Perzsa-(Arab)öböl menti országokból a világpiacra szánt olajszállítmányok jelentős része. Szaúd-Arábiának és arab szövetségeseinek a harci gépei csütörtökön csapásokat mértek a jemeni elnök elűzéséért harcoló síita húszi felkelők állásaira Jemenben.

Egyiptomi vezetők számos alkalommal határozott fellépést irányoztak elő arra az esetre, ha a húszik előrenyomulása veszélyeztetné a Vörös-tenger kapujának számító tengerszorost, a Jemen déli csücskénél lévő Báb-el-Mandebet.

Az egyiptomi gazdaság fő tényezőjének számító Szuezi-csatornába irányuló tengeri forgalom az említett szoroson át halad, amelyet a szaúdi vezetésű katonai koalíció hadihajói időközben blokád alá vettek.

Tárgyal az Arab Liga

Eközben kezdetét vette az Arab Liga külügyminisztereinek találkozója az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, amelyet a hét végén megrendezendő 26. éves arab csúcs követ majd. Nyitóbeszédében a tavalyi csúcson elnöklő Kuvait állam külügyminisztere a jemeni húszi lázadók elleni, Szaúd-Arábia vezette hadjárat jogszerűségét hangoztatta.

Szabáh el-Hálid esz-Szabáh sejk rámutatott, hogy a több mint tíz államot magában foglaló koalíció fellépését megelőzően a „nemzetközileg elismert, törvényes jemeni elnök” és külügyminisztere közvetlen katonai beavatkozást kértek mind az Arab Ligától, mind pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT).

A koalíció csapást mért Szanaára Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Vannak ellenzők

Egyes sajtóértesülések szerint ugyanakkor nem minden arab állam támogatja a hadjáratot. A hivatalos konferenciát több mint kétórás, zárt ajtók mögötti tanácskozás előzte meg, amelyen Irak és Algéria külügyminiszterei állítólag ellenezték a hadműveletet.

Az ománi külügyi tárca vezetője ugyancsak fenntartásának adott hangot a jemeni belügyekbe való katonai beavatkozást illetően, és a politikai, diplomáciai megoldás mellett foglalt állást.

A miniszterek várhatóan még csütörtökön közzétesznek egy közös nyilatkozatot.

Irán az agresszió azonnali leállítását követeli

Az iráni külügyminisztérium a Jemenben zajló katonai „agresszió” azonnali leállítását követelte. „A hadműveletek (...) csak tovább bonyolítják a helyzetet a belpolitikai válsággal küzdő Jemenben (...) és akadályozzák a válság békés rendezését” – idézte a Fars félhivatalos iráni hírügynökség Marzie Afhám külügyminisztériumi szóvivő nyilatkozatát.

Irán tagadja azokat az állításokat, amelyek szerint pénzügyileg és kiképzéssel is segíti a jemeni törvényes hatalmat megdöntő síita húszik fegyveres erejét.