Tüntetők lőttek meg két rendőrt Fergusonban

Az év képei 2014
Feltartott kezű tüntető tiltakozik a bíróság  ítélete ellen, mellyel felmentették a 18 éves fekete  Michael Brown meggyilkolás
2014.11.25. Feltartott kezű tüntető tiltakozik a bíróság ítélete ellen, mellyel felmentették a 18 éves fekete Michael Brown meggyilkolásának vádja elől. a A protester holds her hands up in front of a police car in Ferguson, Missouri, on November 25, 2014 during demonstrations a day after violent protests and looting following the grand jury decision in the fatal shooting of a 18-year-old black teenager Michael Brown. Protest marches sprang up in cities across the US on November 25, amid a tense security operation in Ferguson, the Missouri town at the center of the country's latest racially-charged stand-off. Clashes erupted in the St Louis suburb for a second night, after grand jury's decision not to prosecute a white police officer for shooting dead an unarmed black teenager. AFP PHOTO/Jewel Samad
Vágólapra másolva!
Tüntetők meglőttek két rendőrt csütörtök hajnalban az egyesült államokbeli Fergusonban, ahol rendszeresen tiltakozó akciókat tartanak tavaly augusztus óta, mert akkor egy rendőrtiszt dulakodás közben agyonlőtt egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert.
Vágólapra másolva!

A tüntetők éjszaka egy rendőrségi épület előtt tartottak demonstrációt, miután lemondott a Missouriban található város rendőrfőnöke, Thomas Jackson.

A tüntetéshullámot még inkább felkorbácsolta annak híre, hogy a bíróság felmentette azt a rendőrt, aki agyonlőtte a 18 éves Michael Brownt Forrás: AFP/Jewel Samad

Az első jelentésekből nem derül ki, mennyire súlyosak a két meglőtt rendőr sebei.

Az eleinte nagyjából 150 fős tömeg létszáma jelentősen megcsappant, miután helyi idő szerint éjfél körül eldördültek a lövések és valaki felkiáltott, hogy "eltaláltak egy rendőrt". A St. Louis Post-Dispatch című helyi lap arról számolt be, hogy a tiltakozók közül többen a földre vetették magukat, néhány tucatnyi demonstráló pedig elmenekült.

Arcon lőtték

A KSDK televíziós csatorna értesülései szerint a sebesülteket egy helyi kórházba szállították. Az egyik rendőrt a vállán, a másikat pedig az arcán érte találat. Al Eickhoff rendőr alezredes egyelőre nem tudta megmondani, mennyire súlyosak a két meglőtt ember sebei.

Helyszíni beszámolók szerint a lövések eldördülése után számos újabb rendőr érkezett erősítésként.
Egy ismert aktivista, Deray McKesson később azt írta a Twitter közösségi oldalon, hogy nem a tiltakozók irányából érkeztek a lövések.

Folyamatos zavargások

A tüntetők hosszú ideje követelik Jackson lemondását, miután egy Darren Wilson nevű rendőr 2014. augusztus 9-én St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt. Az illetékes vádesküdtszék novemberben úgy döntött, hogy nem állítja bíróság elé Wilsont, aki ennek ellenére kilépett a rendőrségtől.

A halálos incidenst, illetve a vádesküdtszék döntését követően zavargások törtek ki Fergusonban, s az Egyesült Államok számos városában hónapokon át polgárjogi megmozdulásokat tartottak.