Hét koporsóvivőből már csak kettő van életben

Kim, Dzsong Un; Dzsang, Szong Tek; Kim, Ki Nam; Ri, Jong Ho; Kim, Jong Csun EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS gyászmenet halottaskocsi katona koporsó Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY TÁRGY Phenjan, 2011. december 28.
2011. december
Phenjan, 2011. december 28. 2011. december 29-én közreadott kép, amelyen KIM Dzsong Un, az állampárt, a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottságának alelnöke, az elhunyt Kim Dzsong Il első számú észak-koreai vezető legkisebb fia (k) a visszapillantó-tükröt fogva megy az apjának koporsóját szállító halottaskocsi mellett, amint a gyászmenet az észak-koreai főváros, Phenjan egyik sugárútján halad. A kommunista diktátor 69 éves korában, 2011. december 17-én hunyt el szívinfarktusban. Kim Dzsong Un mögött DZSANG Szong Tek, az elhunyt vezér sógora, a Nemzeti Védelmi Bizottság egyik alelnöke, mögötte KIM Ki Nam, az állampárt vezetőségének tagja, jobbról RI Jong Ho, a néphadsereg altábornagya, mögötte KIM Jong Csun, a népi fegyveres erők minisztere megy. A háttérben az elhunyt vezető apjának, Kim Ir Szennek a portréja látható. (MTI/EPA/KCNA)
Vágólapra másolva!
Hét férfi állt Kim Dzsongun mellett négy éve, amikor eltemették az észak-koreai diktátor apját és elődjét, és együtt kísérték vele a koporsót. Közülük ötöt azóta brutálisan kivégeztek, leváltottak, vagy egyszerűen eltüntettek.
Vágólapra másolva!

Hjon Jongcsol védelmi miniszter volt a hetek közül – eddig – az utolsó az egykori észak-koreai diktátor, Kim Dzsongil legközelebbi munkatársai közül, akit fia és utódja eltüntetett a színről: őt április 30-án végezték ki.

Állítólag légvédelmi ágyúval lövette szét Kim Dzsongun, amiért elaludt egy olyan eseményen, amelyen ő is részt vett.

Nyolcan kísérték Kim Dzsongil koporsóját Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A családot sem kíméli

Kim kivégeztette a nagybátyját is, és egy magas rangú disszidens szerint megmérgeztette a nagynénjét – az apja nővérét is –, aki nehezen viselte a férje halálát.

A koporsóvivők közül egyelőre ketten vannak még a helyükön: Kim Kinam, a rezsim propagandafőnöke és Cso Tabok, a parlament elnöke – számolt be a brit Daily Mail.

A mór megtette kötelességét

A hetek feladata az volt Michael Madden Észak-Korea-szakértő szerint, hogy átsegítsék Kimet a hatalomátvétel utáni első időkön, biztosítsák számára az elit támogatását.

„Hasonlattal élve az volt a dolguk, hogy megtanítsák Kimet biciklizni – most, hogy már megfelelően konszolidálta a hatalmát, nincs szüksége segítségre” – mondta Madden a lapnak.

Kim megtanult biciklizni - nincs már szüksége az apja embereire Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Kcna

Brutális kivégzések

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim csak idén 15 magas rangú tisztségviselőt végeztetett ki, 2011-es hatalomra kerülése óta pedig összesen mintegy hetvenet.

Kim ráadásul különösen brutális módon számol le azzal, akitől meg akar szabadulni. Tavaly áprilisban nagybátyja 11 hívét ölette meg, egyiküket, a közbiztonsági miniszterhelyettest állítólag lángszóróval élve elégették.