Propagandafilm bizonygatja, hogy minden rendben az Iszlám Államban

ISLAMIST JIHADIST FUNDAMENTALIST TERRORIST MOVEMENT HORIZONTAL SPEECH MOSQUE BLACK FLAG ISLAMIC 14 by al-Furqan Media allegedly Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
A nyugati sajtónak az Iszlám Állammal kapcsolatos hazugságait „leplezi le” az a brit újságíró, akit még 2012 végén ejtettek túszul az iszlamista fegyveresek Szíriában. A dzshádista mindennapokról forgatott sorozat nyolcadik epizódjában John Cantlie az iraki Moszul „normalitásaiba” avatja be a nézőt.
Vágólapra másolva!

Újabb propagandavideót tett közzé a hétvégén az Iszlám Állam (IS) mindennapjairól John Cantlie. A 2012-ben Szíriában kétszer is elrabolt brit haditudósító ezúttal az IS által tavaly júniusban elfoglalt Moszulba kalauzolja a nézőket. Legfontosabb feladata, hogy meggyőzze őket: amióta az iszlamista fegyveresek elfoglalták a második legnagyobb iraki várost, minden rendben van, az embereknek már nem kell félniük a bagdadi „síita elnyomástól”.

A nyolcperces videóban ezért Cantlie gyakran hivatkozik a nyugati média által terjesztett „rémhírekre”: „Szeretik úgy bemutatni a várost, mint ahol sorokban állnak a kedvetlen és leigázott állampolgárok, akiket szigorú, totalitárius szabályok miatt vernek (…), de eltekintve a hűvös decemberi időjárástól, Moszulban normális élet folyik.”

A „tudósítás” külön is kiemeli a Guardian október 27-i beszámolóját, az abban leírtakat – például azt, hogy naponta csak két órán át van áram – pedig úgy igyekszik cáfolni, hogy a pezsgő moszuli piacon sorjázó neonégőkre mutat. Ezen kívül kétszer is ellentmond az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió értesülésének, amikor azt állítja, hogy Moszulban egyáltalán nincsenek zord körülmények.

Egészségügy, közbiztonság: jeles

Cantlie egy kórházat is meglátogat, ahol az amerikaiak vezette koalíciós erők bombázásaiban megsérült gyermekeket ápolnak – természetesen az IS-nek köszönhetően az egészségügyi ellátásban sincsenek fennakadások –, majd következik a videó minden bizonnyal legfurcsább jelenete, amikor az újságíró egy elhúzó – talán – vadászgép felé kiált: „Itt vagyok! Dobjatok le egy bombát! Próbáljatok meg újra megmenteni! Haszontalan. Abszolút haszontalan.”

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam kalifája egy moszuli mecsetben szónokol. Állítólag rendet hozott Forrás: AFP/-

A beszámoló végén kiderül még, hogy a Moszulban az iszlamisták hatalomátvétele óta a közbiztonságra sincs panasz – a nyugati sajtó beszámolói a bagdadi kormány tehetetlensége miatt szétszaladt rendőrökről és katonákról ez esetben helytállóak –, ezt pedig Cantlie úgy próbálja demonstrálni, hogy rendőrségi motoron járőrözik egy IS-fegyveressel.

A videó egy korábbi, a török-szír határon fekvő Kobaniban felvett bejelentkezéssel zárul, bizonyítandó az Iszlám Állam folyamatos – kelet-nyugati irányban immár több mint 500 kilométeres – térnyerését.