Túszok életét mentette meg egyetlen mobil

Charlie Hebdo, túszdráma, bolt, 1
TOPSHOTS French police special forces evacuate local residents on January 9, 2015 in Porte de Vincennes, eastern Paris, after at least one person was injured when a gunman opened fire at a kosher grocery store on January 9, 2015 and took at least five people hostage, sources told AFP. The attacker was suspected of being the same gunman who killed a policewoman in a shooting in Montrouge in southern Paris on January 8. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Miközben Franciaországban folytatódik a hajtóvadászat a kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő terrorista cinkosa ellen, egyre több részlet válik ismeretessé arról, mi történt valójában Párizsban és a környékén. De egyre több a kérdőjel is.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a hajtóvadászat Hayat Boumeddienne ellen – a 26 éves nő a rendőrgyilkos, a kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő Amedy Coulibaly barátnője (más hírek szerint a felesége).

A nő egyes beszámolók szerint ott volt az élelmiszerboltban, de sikerült elmenekülnie. Ezt a feltételezést rendőrségi források, például a brit Sky által megkérdezett szakértők megalapozatlannak találják. Szerintük képtelenség, hogy a nő elszökhetett volna, hiszen a környéket gyakorlatilag hermetikusan lezárták a francia biztonságiak.

Más kérdés persze, hogy a roham utáni káoszban nem sikerülhetett-e mégis eltűnnie, hiszen az életükért menekülő túszok között valószínűleg senkinek nem tűnt volna fel egy plusz ember.

Hayat Boumeddiene és Amedy Coulibaly Forrás: AFP/-

Első számú közellenség

Boumeddienne az első helyre került a francia rendőrség körözési listáján. Az országos főparancsnok megerősítette, azzal gyanúsítják, hogy segített Coulibaly-nak az élelmiszerbolt megtámadásának előkészítésében.

A francia rendőrség folyamatosan hallgatja ki a fiatal nő családját és a barátait.

A sógort elengedték

Szabadon engedte viszont a rendőrség Chérif Kouachi 18 éves sógorát, aki eredetileg a harmadik számú gyanúsított volt a Charlie Hebdo elleni merényletben. A fiatalember azonnal jelentkezett a rendőrségen, ahol őrizetbe vették és kihallgatták.

Kiderült azonban, hogy a támadás idején iskolában volt.

Virágok a Charlie Hebdo elleni támadás áldozatainak emlékére Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Mégis mennyire profik?

A két Kouachi fivérrel ámokfutásuk közben többen is találkoztak: két embertől az autóját rabolták el, egy harmadik pedig akkor fogott kezet és váltott pár szót egyikükkel, mielőtt elbarikádozták volna magukat a nyomdában.

A szemtanúk mind abszolút profiként írták le a fivéreket: nem izgultak, nem kiabáltak, nem izzadtak, higgadtan és nyugodtan viselkedtek.

Rendőrségi helikopter a nyomda fölött Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Cipő és személyi

A Charlie Hebdo elleni támadás után a szakértők is úgy vélekedtek, hogy a két fivér alapos katonai kiképzésen átesett profi gyilkosként viselkedett. Emlékeztettek arra, hogy egyikük még arra is figyelt, miután hidegvérrel lemészárolták a földön fekvő sebesült rendőrt, felvegye az autóból kiesett cipőt az aszfaltról.

Ehhez képest az egyáltalán nem vall profira, hogy a meneküléshez használt autóban hagyták a személyi igazolványukat, így a rendőrségnek még csak nyomoznia sem kellett, hogy megállapítsa a személyazonosságukat.

Rendőri erők teljes készültségben Forrás: AFP/Francois Lo Presti

Összehangolták az akciót

A francia hatóságok hamar rájöttek arra, hogy a Charlie Hebdo elleni támadás és az egy nappal későbbi lövöldözés, a rendőr meggyilkolása között kapcsolat van, hiszen az elkövetők ismerték egymást, egy terrorista sejt tagjai voltak.

Ezt a feltételezést a terroristák maguk is megerősítették, amikor a túszejtés közben interjút adtak a BMF TV-nek. Az újságíró kérdésére Chérif Kouachi megerősítette, hogy összehangolták az akcióikat, bár azt elismerte, hogy az utolsó órákban már nem beszéltek egymással.

Ennek az volt az oka, hogy a francia hatóságok blokkolták a mobilforgalmat Dammartin-en-Goële környékén.

Túl közel voltak a tévéstábok

Coulibaly azonban Párizsban minden gond nélkül követni tudta az eseményeket, hiszen az internetes portálok és a hírtelevíziók világszerte élőben közvetítették az eseményeket. Ezért is kellett a francia biztonságiaknak azonnal akcióba lépni, mihelyt a Kouachi fivérek lövöldözve kitörtek a nyomdából, hiszen Coulibaly azzal fenyegetett: elkezdi kivégezni a túszokat, ha a társainak bajuk esik.

Előbb azonban el kellett távolítaniuk a tévéstábokat, mert nyilván nem akarták, hogy az egész világ élőben figyelje, ha esetleg vérfürdőbe torkollik a túszmentés. Egyes szakértők szerint ezzel a rendőrök értékes másodperceket veszthettek.

A rendőrök evakuálták a bolt környékén élőket Forrás: AFP/Martin Bureau

Instruálta a rendőröket a túsz

Egyre több minden derül ki arról, hogyan próbáltak életben maradni a túszok. Mint kiderült, a két Kouachi nem is tudott arról, hogy van túsza; a 26 éves grafikus a büfében, a csap alatt bújt el, amikor a terroristák betörtek az épületbe.

Bár halálosan félt, nehogy észrevegyék, SMS-ekkel kommunikált az odakinn lévő rendőrökkel – számolt be megbízható forrásokra hivatkozva Francois Molins párizsi ügyész.

Pontosan leírta, hogyan néz ki a nyomda belseje, miről beszélgetnek a terroristák.

Az igazi túszt elengedték

A két fivérnek volt egy „igazi” túsza is, a nyomda vezetője, őt azonban a brit Telegraph beszámolója szerint elengedték, miután segített bekötözni Said sebét.

A bujkáló grafikus egyes információk szerint a családjával is tudott kommunikálni.

A televíziók a világ minden táján élőben közvetítették a túszdrámákat Forrás: AFP/Gabrielle Chatelain

Életmentő mobil

Az élelmiszerboltban esett túszul többek között egy Ilan nevű férfi is a hároméves kisfiával. Több vásárlóval együtt sikerült menedéket találniuk a hűtőpultok között. Az apa a saját kabátjába bugyolálta a kisfiút, hogy melegen tartsa. A túszok majdnem öt órát töltöttek a hidegben.

Az életüket valószínűleg az mentette meg, hogy a férfi anyja megadta Ilan mobilszámát a rendőröknek, akik a kapcsolatot ugyan nem vették fel vele, de a cellainformáció alapján pontosan tudták, hogy hol tartózkodnak a bolton belül.

Az Origo percről percre követte a franciaországi eseményeket.