Lehorgasztott fejjel érkeztek Rómába a kiszabadult túszok

Italian aid workers abducted in Syria last summer, Greta Ramelli (L) and Vanessa Marzullo disembark from a plane early on January 16, 2015 at Ciampino airport in Rome after being freed yesterday. Officials did not release any further details of how the tw
Greta Ramelli és Vanessa Marzullo
Vágólapra másolva!
Megérkezett péntek hajnalban Rómába a tavaly júliusban Szíriában túszul ejtett két olasz segélymunkás. A Vanessa Marzullót és Greta Ramellit szállító gép a római katonai repülőtéren landolt, ahol Paolo Gentiloni külügyminiszter köszöntötte őket. Halovány mosollyal, lehorgasztott fejjel szálltak ki a gépből, és nem nyilatkoztak a sajtónak.
Vágólapra másolva!

Marzullo és Ramelli orvosi vizsgálaton esik át, és kihallgatja őket a terrorizmus ügyeiben eljáró római ügyész, aki nyomozást indított a túszejtéssel összefüggésben.

Greta Ramelli és Vanessa Marzullo Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Csadorba öltöztették őket

A két huszonéves olasz lány a Horryaty olaszországi nonprofit humanitárius szervezetnek dolgozott. Tavaly július 31-én ejtették túszul őket Szíriában, Aleppo térségében. A két elrabolt nőről először december 31-én érkezett hír, amikor az őket fogva tartó fegyveresek huszonhárom másodperces videót tettek közzé a YouTube videómegosztó csatornán. A felvételen a két lány látszott, tetőtől talpig fekete csadorba öltöztetve. Csak egyikük nézhetett a kamerába. Angolul annyit mondtak, hogy veszélyben az életük, és attól tartanak, hogy megölik őket. Az olasz kormány segítségét sürgették.

Fizettek?

Olasz sajtóértesülések szerint a szabadon engedés hátterében az olasz diplomácia és a titkosszolgálat áll. Az arab média szerint a két olasz túsz szabadon engedéséért 12 millió dollárt fizetett az olasz állam. Az Északi Liga olasz párt a két önkéntes szabadulása részleteinek azonnali tisztázását követelte a római kormánytól.