Megérkezett péntek hajnalban Rómába a tavaly júliusban Szíriában túszul ejtett két olasz segélymunkás. A Vanessa Marzullót és Greta Ramellit szállító gép a római katonai repülőtéren landolt, ahol Paolo Gentiloni külügyminiszter köszöntötte őket. Halovány mosollyal, lehorgasztott fejjel szálltak ki a gépből, és nem nyilatkoztak a sajtónak.

Marzullo és Ramelli orvosi vizsgálaton esik át, és kihallgatja őket a terrorizmus ügyeiben eljáró római ügyész, aki nyomozást indított a túszejtéssel összefüggésben.

Greta Ramelli és Vanessa MarzulloForrás: AFP/Filippo Monteforte

Csadorba öltöztették őket

A két huszonéves olasz lány a Horryaty olaszországi nonprofit humanitárius szervezetnek dolgozott. Tavaly július 31-én ejtették túszul őket Szíriában, Aleppo térségében. A két elrabolt nőről először december 31-én érkezett hír, amikor az őket fogva tartó fegyveresek huszonhárom másodperces videót tettek közzé a YouTube videómegosztó csatornán. A felvételen a két lány látszott, tetőtől talpig fekete csadorba öltöztetve. Csak egyikük nézhetett a kamerába. Angolul annyit mondtak, hogy veszélyben az életük, és attól tartanak, hogy megölik őket. Az olasz kormány segítségét sürgették.

Fizettek?

Olasz sajtóértesülések szerint a szabadon engedés hátterében az olasz diplomácia és a titkosszolgálat áll. Az arab média szerint a két olasz túsz szabadon engedéséért 12 millió dollárt fizetett az olasz állam. Az Északi Liga olasz párt a két önkéntes szabadulása részleteinek azonnali tisztázását követelte a római kormánytól.