Az orosz hibrid háború egyes elemeit véli felfedezni országával kapcsolatban a lett kormányfő. Emberi jogokkal kapcsolatos kijelentések gyanúsak neki. Korábban a NATO-főtitkár is arról beszélt, Vlagyimir Putyin balti országot támadna meg.

Már észlelhetőek Lettországban is az orosz hibrid háború egyes elemei - közölte Laimdota Straujuma lett miniszterelnök. Straujuma LNT lett tévécsatorna egyik műsorában beszélt erről, szerdán idézte az UNIAN ukrán hírügynökség.

"Érzékeljük egyes orosz hivatalnokok emberi jogokkal kapcsolatos kijelentéseit Lettországban. Ez egy eleme (a hibrid háborúnak). A nemzetbiztonsági hatóságok foglalkoznak ezzel. Teljes mértékben hiszek abban a képességükben, hogy el tudják hárítani a kibertámadásokat és mindenfajta várható provokációkat" - mondta. Lettország figyelmesen követi a térségbeli eseményeket, és jelezte, a régióban erősödik a NATO jelenléte.

A hadviselés újfajta formájára utaló hibrid háború kifejezés a tavalyi krími eseményekkel kapcsolatban jelent meg a köztudatban, miután Oroszország puskalövés nélkül vonta ellenőrzése alá, majd annektálta az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetet.

A hibrid háború ismérvei

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a múlt heti müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián nagyobb teret szentelt a fogalom értelmezésének, arról beszélt, hogy az effajta háború "hírszerzők, fegyverek és harcosok rejtett bevetését" jelenti, továbbá "regionális vagy nemzetiségi, etnikai konfliktusok szándékos elmérgesítését és politikai destabilizációt, valamint a közvélemény manipulálását". Az új hadviselési formát a biztonságpolitika egyik legnagyobb kihívásának nevezte.

Oroszország arra hivatkozva formált magának jogot a Krím annektálására, hogy a kijevi tüntetéseket követő ukrajnai kormányváltás során - szerintük - fasiszták foglalták el a kijevi parlamentet, és ezzel veszélybe került az orosz ajkú állampolgárok biztonsága. A félsziget irányításának átvételét felségjelzés nélküli orosz katonák beszivárgása előzte meg, továbbá egy propaganda-hadjárat, amely a szélsőségesnek bélyegzett ukrán kormány ellen hangolta a többségében orosz ajkú Krím lakosságát.

Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár február 6-án a The Telegraph című brit lapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "hibrid hadviselést" alkalmazva támadást indíthat egy balti állam ellen, hogy próbára tegye az észak-atlanti szövetség mobilizációs képességeit.