Óvakodjon a rendőrtől, ha nincs egyenruhában

2015.07.10. 11:45

Közleményben figyelmeztette a dél-franciaországi Bouches-du-Rhone csendőrsége a hétvégén nyaralni induló családokat, hogy óvakodjanak az autópályákon az álcsendőröktől és álrendőröktől, akik az utóbbi hetekben szervezett bandákban rabolják ki az autósokat.

A France Info francia hírrádió szerint az éjszakai órákban, hajnali 2 és 6 óra között kizárólag a francia Riviérára vezető nagy autópályákon lehet találkozni a bandákkal, akik elsősorban a külföldi rendszámú járműveket kezdik követni, majd a megállósávba terelik őket, és ott gyakorlatilag kifosztják az autósokat.

Az álrendőrök általában civil öltözéket: egyszerű fehér pólót, sötét nadrágot és egy police feliratú baseball sapkát viselnek. 

A csendőr hivatalban mindig egynruhát viselForrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A módszer ugyanaz

Miután félreállították a gépkocsit, minden áldozatukkal ugyanazt a módszert alkalmazzák: elemlámpával a szemükbe világítanak, és azt állítják, hogy kábítószert keresnek.

Ezt követően átvizsgálják a gépkocsit, elviszik a táskákat, pénztárcákat, mobiltelefonokat, számítógépeket, táblagépeket és még a slusszkulcsokat is, hogy késleltessék az autósok segítségkérését.

Francia rendőrök fújnak le gázspray-vel egy illegális bevándorlót. Szolgálatban rajtuk is van egyenruhaForrás: AFP/Philippe Huguen

Ha egyenruhás, akkor nincs baj

Az ilyen jellegű rablások miatt a csendőrség arra figyelmezteti az autósokat, hogy a közúti ellenőrzésekkor a hatóság képviselői mindig egyenruhát viselnek, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járőröző járműveket pedig tökéletesen fel lehet ismerni.

Az ellenőrzéseket az autópályán egyébként mindig a pihenőhelyeken végzik el a hatóságok, mert a megállósávban túl veszélyes.

Gyanús ellenőrzések esetén a rendőrség azt kéri az autósoktól, hogy azonnal hívják a 17-es vagy a 112-es telefonszámot, és arra is emlékeztetnek a hatóságok, hogy a civil ruhás csendőröktől és rendőröktől az állampolgárok minden esetben kérhetik, hogy igazolják magukat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK