A franciák nemzeti ünnepén akartak robbantani

2015.07.15. 21:55

Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban, közölte Marseille-ben Francois Hollande francia államfő.

 "A héten megelőztünk terrorcselekményeket, amelyek bekövetkezhettek volna. (Bernard Cazeneuve) belügyminiszter holnap tájékoztatás tart az ügyben" - mondta a köztársasági elnök, akit egy dél-franciaországi vegyi üzemben kedden feltehetően szándékosan bekövetkezett robbantásról kérdeztek az újságírók. A bűncselekménynek nem voltak áldozatai és károkat sem okozott. Az elnök megígérte, hogy a robbantás körülményeit ki fogják vizsgálni és a tetteseket "megtalálják és elítélik"

A France2 közszolgálati televízió híradója úgy értesült, hogy a hét elején négy embert őrizetbe vettek Dél-Franciaországban és Párizsban, s az államfő feltehetően erre utalt. Az iszlamista körökhöz közel álló gyanúsítottak állítólag olyan megjegyzéseket tettek nyilvánosan, amelyek arra utaltak, hogy terrortámadásokra készülnek. A hatóságok attól tartottak, hogy a július 14-i nemzeti ünnepen terveztek merényletet - állította a France2. 

Július 7-én egyébként legalább 150 robbanóeszközt és dinamitot loptak el a dél-franciaországi Marseille közelében található Miramas egyik katonai létesítményből, harminc kilométerre a vegyi üzemtől, ahol a robbanás történt kedden. Szerdán a hatóságok nem tudták megmondani, hogy a múlt heti lopás és keddi robbantás között lehet-e kapcsolat. 

A januári 17 áldozattal járó párizsi merényletsorozat óta a francia fővárosban a legmagasabb terrorkészültség,országszerte pedig mintegy 10 ezer katona és 20 ezer csendőr és rendőr védi az érzékenynek számító intézményeket, vallási helyeket, iskolákat, pályaudvarokat, repülőtereket és a turisták által kedvelt helyeket. 

Manuel Valls miniszterelnök áprilisban azt mondta, hogy az év eleje óta öt terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok. Június 26-án ugyanakkor egy radikális iszlamista lefejezte a főnökét és megpróbált Lyonhoz közel egy vegyi üzemet felrobbantani. Ezt követően a kormányfő többször is megerősítette, hogy még soha nem volt olyan jelentős a terrorveszély Franciaországban, mint jelenleg.