Kitüntették a szuperexpresszes támadó lefegyverzőit

Francois Hollande charlie hebdo terrorizmus francaiország
Vágólapra másolva!
A francia Becsületrenddel tünteti ki Francois Holland államfő azt a négy külföldi férfit, akit ártalmatlanná tették a szuperexpresszen lövöldöző és három embert megsebesítő támadót.
Vágólapra másolva!

A Becsületrendet adományozta Francois Hollande francia államfő hétfőn annak a négy férfinak - három amerikainak és egy britnek -, akik ártalmatlanná tették a francia szuperexpresszen lövöldöző és három embert megsebesítő támadót.

Vérengzés lehetett volna

"Péntek este egy ember merényletet próbált végrehajtani.

Ezt tette volna, ha önök, életük kockázatásával, nem tették volna ártalmatlanná" - mondta a francia elnök a legmagasabb állami elismerés átadásakor a négy férfinak.

Francois Hollande a Becsületrenndel tüntette ki a támadót ártalmatlanná tevőket Forrás: AFP/Remy De La Mauviniere

Hollande méltatta a fellépők bátorságát és hidegvérét, akik szavai szerint a jót és az emberséget testesítik meg a terrorizmussal szemben. A francia elnök a két szabadságon lévő amerikai katonának, és a velük utazó barátjuknak, valamint egy brit állampolgárnak a Becsületrend lovagi fokozatát adta.

Még ketten kapják meg

A lövöldözés Belgium területén történt. A gyanúsítottat először egy amszterdami bankban dolgozó 28 éves francia férfi próbálta meg megállítani, valamint az az amerikai-francia állampolgár, akit lőtt sérülésekkel kórházban ápolnak. Ők később vehetik át a Becsületrendet a francia elnöktől.

Becsület és Haza!

A Francia Köztársaság Becsületrendje a legmagasabb francia állami elismerés, melyet Napoléon Bonaparte, Franciaország Első Konzulja alapított 1802-ben. Jelmondata: "Becsület és Haza" - olvasható a kitüntetés Wikipédia szócikkében. A Becsületrendnek több fokozata van. Három rang van, a lovag (chevalier), a tiszt (officier) és a parancsnok (commandeur) valamint két méltóság, a főtiszt (grand officier) és a nagykeresztes (grand-croix).

Az ünnepségen megjelent Charles Michel belga és Manuel Valls francia miniszterelnök, valamint a francia kormány több tagja és a rendőrség és a mentők vezetői. A rendőrség harmadik napja folytatja Párizsban a gyanúsított kihallgatását, aki tagadja, hogy terrorcselekményt akart végrehajtani.

Csak rabolni akart?

A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni azt állítja, ki akarta rabolni az utasokat. A támadó, akit a spanyol, a francia, a német és a belga hatóságok is megfigyeltek, amiért kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal, azt állította, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban.

A szuperexpresszen lövöldöző támadó három embert sebesített meg Forrás: Thinkstock

Ajjúb al-Kazzáni 2007-2014 között Spanyolországban élt, ahol a dzsihádot éltető gondolatairól volt ismert. A spanyol titkosszolgálatok szerint az év elején Franciaországba indult, hogy onnan Szíriába utazzon, majd onnan visszatért Franciaországba, ezt azonban a gyanúsított tagadta a kihallgatásán.