Az unió Szijjártóék körmére néz a kerítés miatt

2015.09.25. 13:44

Az unió illetékes biztosa a magyar és a szlovén hatóságokkal is egyeztet a határon épülő kerítés miatt. Konkrét álláspontja még nincs az ügyben, csak annyit közöltek, a schengeni belső határokon ideiglenesen vissza lehet állítani a határellenőrzést.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs kérdésekben illetékes görög biztosa mind a magyar, mind a szlovén hatóságokkal folyamatos kapcsolatban áll, és igyekszik tájékozódni a magyar-szlovén határ mentén fennálló helyzet ügyében - közölte szeptember 25-én, pénteken Brüsszelben az uniós intézmény egyik szóvivője, Daniel Rosario.

Előkészítő földmunkálatok

A magyar-szlovén határszakaszon csütörtökön kezdődtek meg a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezésének előkészítő munkái. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén hivatali partnerével, Karl Erjaveccel, és arról tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon. A tárca közlése szerint Szijjártó Péter elmondta: a két ország belügyminisztere előzetesen konzultált a szükséges lépésekről arra az esetre, ha a bevándorlókat Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább. Ennek jegyében zajlanak előkészítő földmunkálatok a magyar-szlovén határon.

Szijjártó Péter szerint volt egyeztetésForrás: AFP/John Thys

Ezzel szemben Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára azt mondta, Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar-szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát.

Ideiglenesen vissza lehet állítani

A brüsszeli szóvivő számos kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet két tagországának közös határán az uniós joggal összeegyeztethető-e kerítésépítés, illetve mit tesz lehetővé az uniós jog a schengeni belső határokon. Rosario elmondta, hogy a schengeni belső határokon lehetőség van a határellenőrzés ideiglenes visszaállítására. Visszatérően azt hangsúlyozta, hogy Avramopulosz biztos jelenleg éppen tájékozódik a két érintett ország hatóságainál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK