Ítéletet hoztak a kémkedéssel vádolt újságíró perében

(FILES) - A file picture taken on September 10, 2013 shows Iranian-American Washington Post correspondent Jason Rezaian posing while covering a press conference at Iran's Foreign Ministry in Tehran. The trial of Rezaian on charges of spying on Iran opened behind closed doors in Tehran on May 26, 2015, state media reported. AFP PHOTO/STR
Vágólapra másolva!
A The Washington Post iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ítéletét meghozták Iránban, de egyelőre nem ismertették. A tudósító, Jason Rezaian ügyvédje és az amerikai napilap is tagadta a kémkedés vádját.
Vágólapra másolva!

Meghozták az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyében - közölte az iráni fővárosban a bíróság, ám az ítélet tartalmát nem ismertették.

Jason Rezaian ügyében meghozták az ítéletet, de az iráni bíróság nem közölte, mi a verdikt Forrás: AFP/Str

Martin Baron, az amerikai napilap felelős szerkesztője rejtélyesnek és homályosnak nevezte a verdiktet. Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a részletekre várnak, de sürgette, hogy ejtsék a vádakat.

A 39 éves Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt.

Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok áprilisban közölték, hogy kémkedéssel vádolják őket. Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték.

A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke korábban célzott arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik, ám az iráni kormány kizárta ezt.