Az USA attól tart, Oroszország elvágja a netkábeleket

2015.10.26. 18:26

Az amerikai hírszerzés attól tart, hogy Oroszország megtámadhatja a tengerfenéken lefektetett internetkábeleket. A hadsereg szerint az orosz tengeralattjárók és kémhajók "agresszív" tevékenységet végeznek a térségben. 

A The New York Times szerint a félelmek túlmutatnak a régi, hidegháborús aggályokon, amelyek szerint az oroszok rákapcsolódhatnak a kábelekre – ahogy azt az amerikai hírszerző szervek már évtizedekkel ezelőtt megtették. 

Washingtonban nem zárják ki annak lehetőségét, hogy 

az oroszok a legnehezebben megközelíthető helyeken átvágjá az optikai kábeleket, 

megbénítva ezzel a nyugati kormányok, gazdasági szereplők és polgárok számára létfontosságú kommunikációt. 

Nincs bizonyíték

A cikk elismerte, hogy semmilyen bizonyíték sincsen a vezetékek elmetszésére, de a Pentagonban növekvő gyanakvással és figyelemmel követik Oroszország haditengerészeti tevékenységét. Amerikai megítélés szerint annak feladata egyebek között a NATO döntéshozatalának megakasztása az oroszok egyre inkább előtérbe kerülő, úgynevezett hibrid hadviselési doktrínáján belül, amely a hagyományos erők bevetését a különleges küldetésekkel és a 21. századi új fegyverekkel kombinálja.

Oroszország komoly fejlesztésekbe kezdett

A lap idézte Mark Ferguson tengernagyot, az Európában állomásozó amerikai haditengerészeti erők parancsnokát, aki szerint az orosz tengeralattjárók őrjáratozásának intenzitása az elmúlt év folyamán csaknem 50 százalékkal növekedett. A sarkkörön túl létrehozott bázisokra fordítandó és a fekete-tengeri flotta fejlesztésébe 2020-ig befektetendő 2,4 milliárd dollár azt jelzi, hogy Oroszország a szárnyakon is elkötelezetten fejleszti katonai infrastruktúráját.

Oroszország rengeteget költött fejlesztésreForrás: AFP/Sergei Karpukhin

Moszkva emellett tengeralatti drónok kifejlesztésén is dolgozik, amelyek kikötők és partvidékek elleni csapásmérésre szánt kisebb taktikai nukleáris eszközök hordozására képesek. 

Hatalmas kárt okozhat, ha elvágják a kábeleket

A The New York Times rámutatott, hogy a tenger fenekén húzódó internetes kábeleken keresztül napi 10 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet bonyolítnak le, és a kommunikáció 95 százaléka is ezeken folyik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a vezetékek partot érésének területeit, 

főleg New York, Miami és Los Angeles környékén, "kritikus fontosságú infrastruktúrának" minősítette. 

A lap kitért arra, hogy 1971 októberében a Halibut amerikai tengeralattjáró behatolt a Japántól északra lévő Ohotszki-tengerbe, ahol rátalált egy, az orosz nukleáris erők által használt kommunikációs kábelre, amelyet sikeresen "megcsapolt". Ettől a sikertől ered a kábellehallgatások időszaka. Az amerikai haditengerészet egy évtizeddel ezelőtt építette meg az erre célra szakosodott Jimmy Carter tengeralattjárót. 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK