Őrizetben a belga laktanya támadója

Belgium, laktanya
This photo taken on October 26, 2015 shows a damaged car at the army barracks in Flawinne, Namur Province, after a man attempted to drive through the barrack's barriers. A man suspected of driving his car into the front gates of a military barracks in the Belgian city of Namur on Monday has been arrested, a prosecutor told Belga news agency on October 26. AFP PHOTO JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették azt a símaszkos férfit, aki megtámadta a belga hadsereg Namur város közelében lévő bázisát. A merénylő valószínűleg egy autóba rejtett bombát készült felrobbantani.
Vágólapra másolva!

A támadó az autójával belehajtott a laktanya előtti akadályba, és több lövés is eldördült, de nem tudott behatolni a laktanyába – számolt be internetes oldalán a La Libre Belgique.

A támadó egyedül volt, és símaszkot viselt. Feltételezések szerint pokolgép volt az autóban, amelyet a támadó nem sokkal később elhagyott, és gyalog menekült tovább.

A belga hatóságok hivatalosan nem erősítették meg a pokolgép hírét, de tűzszerészeket és különleges rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre.

A Ford tulajdonosát gyorsan azonosították a Dernière Heure című lap szerint. A lap úgy tudja, hogy a jármű tulajdonosa namuri lakos.

Az RTL Info úgy értesült, hogy a támadót is gyorsan azonosították, és nagy erőkkel keresték. A környéket lezárták, és evakuálták a namuri rendőrakadémia hallgatóit.

A feltételezett támadót később őrizetbe vették. A letartóztatás részletei még nem ismertek - írta a BBC.

Vincent Macq ügyész igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. „Semmi sem utal arra, hogy lettek volna bűntársai” – idézte a szavait a Guardian.

A Dernière Heure helybéliektől úgy értesült, hogy a támadó mentálisan labilis.

Értelmetlen támadás

A brit Guardian értesülése szerint a laktanyánál vívott tűzpárbajban senki nem sebesült meg.

A namuri ügyészség szóvivője érthetetlennek nevezte a támadást. „Miért támad valaki egy laktanyára? Hiszen ott rengeteg fegyver van, amellyel vissza lehet vágni a támadónak” – idézte a szavait a brit lap.

A laktanya egyébként a belga hadsereg kommandós zászlóaljának ad helyet. 650 katona szolgál itt, akik a NATO-akciókban és békefenntartó missziókban vesznek részt.

Belgiumban januárban fedték fel egy terrortámadás tervét, amelyet a rendőrség ellen akartak elkövetni. A feltételezett terroristákon rajtaütött a rendőrség, és tűzpárbajban megöltek két embert.

Azóta erősítették meg több épület őrzését, katonák védik többek között az Európai Bizottság brüsszeli központját, a nagykövetségeket és a fővárosban lévő zsidó oktatási intézményeket.