Az USA tárgyalna Iránnal Szíriáról

2015.10.27. 22:56

Nincs akadálya annak, hogy Irán is tárgyalóasztalhoz üljön a Szíria jövőjével kapcsolatos megbeszéléseken - mondta az amerikai külügyi szóvivő. Szerinte csak az irániakon múlik, hogy hajlandóak-e részt venni a csütörtökön kezdődő bécsi tárgyalásokon.

"Akár jönnek, akár nem, csak rajtuk múlik. Nekünk az a fontos, hogy a kulcsszereplők leüljenek tárgyalni" - ezekkel a szavakkal "hívta meg" John Kirby amerikai külügyi szóvivő Iránt a Szíria jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra.

A megbeszélések csütörtökön indulnak Bécsben.

Az eddig is biztos volt, hogy Amerikai és a nyugat-európai oszágok mellett Oroszország és más arab államok képviselői is részt vesznek a tárgyalásokon.

A szíriai polgárháború befejezéséről tárgyalnak csütörtöktől BécsbenForrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy

Az USA feladott valamennyit álláspontjából azzal, hogy nem gördít akadályt az iráni részvétel elé. A Szíriában harcoló amerika-barát felkelők, és más arab államok - például Szaúd-Arábia - eddig ellenezték, hogy Irán is részt vegyen a tárgyalásokon.

Irán Bassár el-Aszad elnök szövetségese.

Az USA viszont szeretné elmozdítani Aszadot, ahogy térségbeli partnerei is.

Oroszország is Aszaddal szövetségben lépett be a konfliktusba, amikor szeptember 30-án hivatalosan az ország kormányának kérésére kezdett légicsapásokat Szíria területén.

 

Irán az elmúlt négy évben dollármilliárdokat költhetett Aszad rezsimjének támogatására. Katonai tanácsadókat küldtek az országba, fegyvereket juttattak az elnök hadseregének, hitellel és olajjal segítettek, amikor arra volt szükség - írja a BBC. Valószínűleg a libanoni Hezbollah nevű szervezet is Irán javaslatára küldött fegyvereseket Aszad elnök támogatására. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK