Tüntetők és rendőrök csaptak össze vasárnap Bolognában a jobboldali és jobbközép pártok kormányellenes megmozdulásán. A baloldali csoportok megpróbáltak betörni a demonstrációra, amelyen Matteo Renzi kormányfő távozását követelték.

Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások követték egymást vasárnap Bologna utcáin, ahol a jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok kormányellenes megmozdulást tartottak, miközben ez ellen baloldali csoportok tüntettek.

Bologna utcáin kizárólag tüntetőket és rohamrendőröket lehetett látni, a lakosok bezárkóztak otthonaikba. A belvárost rendőrkordon övezte, az utcákon füstbombák és könnygáz szállt a magasba.
Az Emilia-Romagna tartománybeli városba az Északi Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártja hirdette meg a közös nagyszabású kormányellenes demonstrációt.

Berlusconi is felszólalt

A Szabadítsuk fel Itáliát, és induljunk újra! szlogenű megmozdulás

Matteo Renzi miniszterelnök és az általa vezetett balközép kormány azonnali távozását sürgette.  A Bologna egyik központi terén felállított színpadon Matteo Salvini, az Északi Liga vezére, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, valamint Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke szólalt fel. A Hajrá Olaszország és az Északi Liga vezette olasz jobboldali és jobbközép erők 2011 óta először vonultak ismét közösen az utcára.

A szervezők szerint százezren vettek részt a megmozdulásonForrás: AFP/Gianni Schicchi

A demonstrációt kezdeményező Matteo Salvini még a kormányellenes megmozdulás kezdete előtt kijelentette: azt akarják bebizonyítani, hogy az olasz jobbközép és jobboldali pártok ereje nem csappant meg,  ellenkezőleg, együtt képesek választást nyerni, és leváltani a Renzi-kormányt.

Stan és Pan

Matteo Salvini szerint százezren vettek részt a kormányellenes megmozduláson. A demonstráción mondott beszédében az Északi Liga vezetője elsősorban Matteo Renzit és a legnagyobb ellenzéki pártnak számító 5 Csillag Mozgalmat (M5S) támadta. Salvini olyan Olaszországot ígért a jobb- és jobbközép választóinak, amelyben büntetik a korrupciót, külföldiek helyett olaszok kezében vannak a vállalatok, valamint csak férfi-nő alkotta házaspárok fogadhatnak örökbe gyereket.

Giorgia Meloni Stan és Pannak nevezte Matteo Renzit és a belügyminiszter Angelino Alfanót.  Silvio Berlusconi felszólalásában kijelentette, a jobb- és jobbközép együttesen negyven százalékot képes felmutatni. Berlusconi Mussolinihez hasonlította Hitlert, valamint Hitlerhez Beppe Grillót, az M5S vezetőjét.

Négy csendőr megsérült

A 79 éves Silvio Berlusconi most először vállalta, hogy egy jobboldali, jobbközép megmozduláson "másodszerepet" töltsön be más és fiatalabb politikusok mellett. Megjelenését az Északi Liga tagsága részéről füttyszó is kísérte. A felmérések szerint 16 százalék körüli Északi Liga túllépte az FI támogatottságát. A jobboldali és jobbközép erők nem véletlenül választották Bolognát, amely az olasz baloldal és az olasz szakszervezeti mozgalmak jelképes városának számít. Az Északi Liga és a FdI jelenléte ellen a bolognai baloldali csoportok is utcára vonultak, és megpróbálták áttörni a kormányellenes találkozót biztosító rendőrfalat, jelszavaik szerint a "várost megszálló jobboldaliak elkergetésére".

Az Északi Liga tagsága kifütyülte BerlusconitForrás: AFP/Gianni Schicchi

Az összecsapásokban négy csendőr megsebesült. A Bolognába vezető nagysebességű vasútvonal vezetékét is megrongálták, így próbálva megakadályozni a kormányellenes tüntetők megérkezését.