Komoly pozíciót vesztett az Iszlám Állam Irakban

2015.11.12. 13:41

Visszavették az Iszlám Államtól az egyik legtöbbet használt utánpótlási útvonal egyes részeit a kurdok. Ha sikerült tartaniuk a most megszerzett pozíciókat, az hamarosan komoly gondot okozhat a dzsihádistáknak.

A pesmerga erők elérték az Iszlám Állam egyik fő utánpótlási útvonalát Irak északnyugati részén – jelentette az AP a kurdisztáni regionális biztonsági tanácsra hivatkozva. A 47-es út a dzsihádisták iraki erősségéből, Moszulból tart nyugat felé, a szíriai határnál alternatív utakat választva pedig az ISIS központjába, a kelet-szíriai Rakkába lehet eljutni.

Kurd közlés szerint a főutat két helyen is ellenőrzik a pesmergák, akiket elnökük, Maszúd Barzáni is meglátogatott a fronton.

Akadozhat az ellátás

A The New York Times által idézett katonai szakértő szerint, ha a 47-es út kiesik, az ISIS kénytelen lesz az alsóbbrendű, jobbára burkolatlan utakat használni, ezek minősége azonban közel sem megfelelő – télen különösen nem. Vagyis ha állandósul a környéken a kurd fennhatóság, a dzsihádisták két nagyvárosa között legalábbis akadozni fog az ellátás.

A szerda délután óta tartó hadműveletek célja, hogy visszavegyék a főút mellett fekvő Szindzsár városát, amelyet – a BBC helyszíni beszámolója szerint – a tőle északra fekvő, azonos nevű hegyvonulatról tartanak heves ágyútűz alatt.

Kurdok a terepen, a Nyugat a levegőben

Az iraki állami tévé arról számolt be, hogy a kurdok – akik 7500 katonát mozgósítottak a hadművelethez – már elérték Szindzsár központját és négy közeli falut, miközben az Egyesült Államok vezette koalíció légitámadásokkal segíti az akciójukat.

7500 katonát mozgósítottakForrás: AFP/Safin Hamed

A Rudaw című hírportál a kurd hatóságokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a szövetség harci repülőgépei a szindzsári hadművelet részeként már szerda este támadást intéztek az Iszlám Állam több tucat állása ellen, a hasonló akciók pedig csütörtökön is folytatódtak.

Folyamatosak a légicsapásokForrás: AFP/Safin Hamed

Itt volt a casus belli

A dzsihádisták tavaly augusztus elején rohanták le a Szindzsár-hegyet övező régiót. Szindzsár városából tízezrek menekültek el, mindenekelőtt a jazidi vallási kisebbség tagjai, akiket az Iszlám Állam eretnekeknek tart.

Több tízezer jazidi menekült el SzindzsárbólForrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Az ISIS-nek ez az akciója volt a hivatalos indoka annak, hogy a nyugati koalíció 2014. augusztus 8-án légitámadásokat indított a szélsőséges szervezet iraki állásai ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK