Törökország és Görögország a jövőben együttműködik, hogy megelőzzék a menekültekkel újabb tragédiák történjenek az Égei-tengeren - jelentette be Ankarában a két ország kormányfője.

Ahmet Davutoglu török és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a menekültek által jelentett terhet nem viselheti kizárólag Törökország és Görögország, a felelősségvállalásból ugyanis a többi európai nemzetnek is ki kell vennie a részét. A két ország hamarosan Németországgal közösen tárgyal majd a menekültválságról.

Ciprasz ismét elmondta: szükség van arra, hogy Törökországban is létesítsenek uniós regisztrációs központokat, hogy a menekültek biztonságban elhagyhassák Törökországot. Davutoglu nem nyilatkozott a török kormány ezzel kapcsolatos álláspontjáról. A görög kormányfő egyúttal azt is kérte török kollégájától, hogy Ankara lépjen fel hatékonyabban az embercsempészek ellen.

Év eleje óta már több mint 650 ezer migráns indult útnak Törökországból - Görögország érintésével - Nyugat-Európába, és közülük sokan belefulladtak az Égei-tengerbe.