A rendszer támogatói kapták a csecsemőket

argentína
View of an Argentine National flag at the Perito Moreno Glacier in Los Glaciares National Park, Santa Cruz province, Argentina on March 17, 2014. AFP PHOTO / MARIO GOLDMAN
Vágólapra másolva!
Az argentin katonai diktatúra 1976-83 között rendszerbarát pároknak adta örökbe a politikai foglyok gyerekeit. Egy férfi 40 év után találkozott anyjával.
Vágólapra másolva!

Mindeddig halottnak hitte anyját Mario Bravo. Ám nemrég megtudta, hogy az 1976-ban politikai okokból bebörtönzött nő még él, és 40 év után végre találkozhattak – írja a BBC.

Aki nincs velünk, ellenünk

Argatínában az úgynevezett piszkos háború a történelem egyik szégyenfoltja. Az 1973-ban puccsal hatalomra jutott katonai vezetés a vélt és valós kommunistákat üldözte, és közben

a legvédtelenebbeket, a csecsemőket sem kímélte.

A junta gyakran mgvárta, hogy a kommunistának tartott várandós nő a világra hozza gyermekét. A legtöbb nőt a szülés után kivégezték, néhányan a katonai diktatúra bukásáig raboskodtak. Az újszülötteket rendszerbarát szülőknek adták örökbe.

Több száz újszülöttet adtak örökbe rendszerbarát pároknak Forrás: Origo

Hazugságban nőtt fel

Mario Bravo annak a 119 gyermeknek az egyike, aki kényszeradoptáció áldozata lett. 2007-ben kezdett gyanakodni, hogy nem a vér szerinti szülei nevelték fel.

A DNS-vizsgálat eredménye igazolta kételyeit.

Egy emberjogi szervezet, a Grandmothers of the Plaza del Mayo segített neki megtalálni halottnak hitt édesanyját.

Még mindig fél

Sarat 1976-ban tartóztatta le a titkosrendőrség. Az idős asszony kérte, hogy vezetéknevét se hozzák nyilvánosságra, bár a katonai diktatóra már rég megbukott. A nőt kommunistának tartotta az akkori vezetés, és 10 évre bebörtönözte.

Sara és fia Mario Buenos Aires-ben ölelhették meg egymást először.

A junta tisztogató akcióiban 30 ezer ember vesztette életét Argentínában.