Hűségesküt tett az Iszlám Államnak a kaliforniai terroristanő

Egy pár összeölelkezik a kaliforniai San Bernardinóban, miután egy fegyveres férfi és nő lövöldözött egy fogyatékosokat gondozó szociális intézményben, és legalább tizennégy embert megölt. A támadókat a rendőrök tűzharcban agyonlőtték (MTI/AP/The Press-Enterprise/David Bauman)
Vágólapra másolva!
Hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének a kaliforniai San Bernardinóban szerdán végrehajtott mészárlás egyik elkövetője, a pár nőtagja - közölte hivatalos forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió. Férje a Los Angeles Times információi szerint kapcsolatban állt két szélsőséges szervezettel is. Az FBI terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást.
Vágólapra másolva!

A nyomozók szerint Tashfeen Malik a Facebookon álnéven posztolta az Abu Bakr al-Bagdadinak tett hűségesküjét.

A kaliforniai San Bernardinóban végrehajtott mészárlás férfi résztvevője kapcsolatban állt legalább két tengerentúli szélsőséges szervezet, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel. Egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő a Los Angeles Timesnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt "valamiféle kapcsolata" az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is, ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook.

A 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook a vád szerint szerdán 14 embert megölt és többeket megsebesített a San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban.

Egy pár ölelkezik össze a kaliforniai San Bernardinóban, a támadás után. A fegyvereseket a rendőrök tűzharcban agyonlőtték Forrás: MTI/AP/The Press-Enterprise/David Bauman

FBI: Terrorcselekmény volt a mészárlás

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást - mondta a sajtónak David Bowdich, a hivatal magas rangú tisztségviselője.

"Terrorcselekményként tekintünk erre a borzalmas tettre, ebben a szellemben folytatjuk a vizsgálatokat" - jelentette ki Bowdich.

Elmondta: a hatóságok által eddig összegyűjtött tárgyak alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsítottak alaposan előkészítették akciójukat. A tisztségviselő szerint megvizsgálták a tettesek helyszínen hagyott, összetört mobiltelefonjait, és arra utaló jeleket találtak, hogy telefon-összeköttetésben álltak olyan emberekkel, akik az FBI figyelmének középpontjában állnak. Bowdich megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint a mészárlás női elkövetője Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezetőjének.