A bíróság előzetes letartóztatásba helyezett pénteken Finnországban egy 23 éves ikerpárt, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosaként részt vettek fegyvertelen katonák 2014-es meggyilkolásában Irakban.

Meghallgatásukat zárt ajtók mögött tartották Tamperében. Kedden vették őrizetbe őket egy menekült-fogadóközpontban. A finn hatóságok szerint  az ikerpár látható az Iszlám Állam egyik videóján, amely fegyvertelen iraki katonák elleni támadást dokumentál Tikrit közelében, ahol akkor 11 katonát öltek meg.

A két gyanúsított egyikét kísérik be a tamperei körzeti bíróság tárgyalótermébe 2015. december 11-én. A finn rendőrség közlése szerint letartóztattak két iraki ikerfivért, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagjaiként megöltek 11 fegyvertelen iraki fogoly katonát 2014-ben Irakban.Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Anni Reenpaa

Életfogytiglant is kaphatnak

A finn nyomozó hatóság szóvivője elmondta: büntetőperük áprilisban kezdődhet, és ha bűnösnek találják őket, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, ami Finnországban azt jelenti, hogy 12-15 év múlva kiszabadulhatnak.

Ügyvédeik nem nyilatkozhattak

Nem tudni, hogy a két férfi bűnösnek vagy ártatlannak vallotta magát, mert ügyvédeik nem nyilatkozhattak a meghallgatás után. Az ikerpár szeptemberben érkezett Finnországba. A helyi sajtó szerint menekültstátuszt kértek.