Összeültek a két Korea vezetői

Horizontal South Koreans (on bus) react as they bid farewell through the window to their North Korean relatives after a three-day family reunion event at North Korea's Mount Kumgang resort on October 26, 2015.  North and South Korean families divided sinc
Érintés az ablakon keresztül
Vágólapra másolva!
Felújította kormányzati szintű tárgyalásait Észak- és Dél-Korea.
Vágólapra másolva!

A két delegáció az országaikat elválasztó demilitarizált övezetben és közösen működtetett ipari parkban fekvő Keszong város közelében találkozott. A tárgyalás témáit nem hozták nyilvánosságra.Ez volt az első kormányzati szintű találkozó a két Korea között azóta, hogy augusztusban egy incidenst követően

a feszültség enyhítéséről és tárgyalásokról állapodtak meg.

Hasonlóan magas szintű egyeztetésre legutóbb két évvel ezelőtt volt példa. Minden, a két ország közötti kapcsolatfelvétel kedvező jelnek számít, ám a korábbi tapasztalatok alapján az elemzők óvakodnak túlságosan derűlátóan nyilatkozni a tárgyalások eredményességét illetően.

Érintés az ablakon keresztül Forrás: AFP/POOL/Kppa

Az augusztusi megállapodások keretében a felek a múlt hónapban az 1950-53-as háborúban elszakított családtagok találkozóját szervezték meg az észak-koreai Kumgang-hegyi üdülőhelyen. Több száz dél-koreai - zömmel idős ember - utazhatott a háromnapos rendezvényre. Dél-Korea reméli, hogy sikerül megállapodni a családegyesítő találkozók rendszeressé tételéről - közölte Hvang Bu Gi, a szöuli egyesítési minisztérium tárcavezető-helyettese a Yonhap hírügynökségnek. Az északi küldöttséget Jon Jongszu, a Korea Békés Újraegyesítése Bizottság igazgatóhelyettese vezeti.

Hadban állnak

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.