250 afrikai migráns próbált bejutni az egyik észak-afrikai spanyol enklávé területére. 180-nak sikerült is, ketten a tengerbe fulladtak.

Afrikai migránsok tömegesen próbáltak meg bejutni a Ceuta nevű észak-afrikai spanyol enklávé területére. Ez közülük majdnem kétszáznak sikerült is, de ketten a vízbe fulladtak - jelentette pénteken a spanyol és a marokkói média.

A Gibraltári-szoros afrikai oldalán fekvő, Marokkóba beékelt spanyol városba péntek kora hajnalban összesen több mint 250-en akartak bejutni, egy részük a területet lezáró határkerítésen átmászva, egy másik részük a kerítést megkerülve, a tengeren beúszva.

Közülük mintegy 180-an érték el a spanyol területet, a többieket még marokkói területen feltartóztatták, ketten pedig belefulladtak a Fölközi-tengerbe.

Erőszakosan lépnek fel

További 104 embert még az akció megkezdése előtt őrizetbe vettek a marokkói hatóságok. Az akcióban

tizenkét migráns súlyos sérüléseket szenvedett, a helyi El Faro című újság értesülései szerint további harmincan könnyebben sérültek meg.

A spanyol hatóságok szerint a migránsok szokatlanul erőszakosan léptek fel a határrendészettel szemben a határ mindkét oldalán.

Nem ritka eset

Ceutában és a másik észak-afrikai spanyol enklávéban, Melillában nem ritkák az ilyen esetek, bár a pénteki behatolási kísérlet hónapok óta a legjelentősebb volt.

Az enklávék területének határát több méter magas dupla kerítéssor védi, mégis évente ezrek próbálnak meg bejutni oda, sokan pont az akadályok miatt a tengeren keresztül.

Az enklávék határát dupla kerítéssor védiForrás: DPA/AFP/Bodo Marks

A madridi hatóságok adatai szerint tavaly 15-en fulladtak a tengerbe Ceuta közelében a sikertelen kísérletek során.